Guerilla Dining, Underground Restaurants, Puerta Cerrada

31 augusti 2011

av Åsa jonsson

Sverige har haft några få genom åren och i dagsläget finns det bara en som är mer ”känd” och öppen för alla; Hemma hos Linn.

Ute i världen finns det oändligt många fler och ett antal communities där man kan hitta en i närheten, dela recept, bjuda in till ett, råd för hur man skapar en egen osv.

Jag syftar på de, bla kallade, Supper Clubs som de senaste åren spridit sig över världen.

En av pionjärerna till Supper Club-konceptet heter Kerstin Rodgers, som är matskribent och rockfotograf. Hon kallar sig Ms Marmite Lover på den blogg och den community hon startat; The Supperclub Fan group, och har drivit sin middagsklubb ”The Underground Restaurant” i London sedan 2009.

msmarmite portraits 03541 Guerilla Dining, Underground Restaurants, Puerta CerradaMs Marmite Lover

Supper club-konceptet grundar sig på att kockar eller olika slags matentusiaster lagar och bjuder gäster på mat i sina egna hem, då framförallt inte sina vänner, utan ett event skapas på nätet där intresserade sedan kan anmäla sig. Priserna varierar men är ofta inte mer än värdens kostnader. Det personliga och mysiga i att äta hemma och få hemlagat kombineras med en annorlunda upplevelse och möten med nya människor.

Det finns även liknande event fast med fokus på just att träffa nya människor, ett annorlunda sätt att hitta en ny date. Då äter man tex förrätten hemma hos en person, middagen hos nästa och avslutar med dessert hos en tredje, och för varje hem och rätt träffar man en ny uppsättning människor.

dinner exchange1 Guerilla Dining, Underground Restaurants, Puerta Cerrada

Om man vill starta en egen underjordisk restaurang har Kerstin Rodgers skrivit en bok i ämnet som kom ut tidigare i år, med goda råd baserade på sina egna erfarenheter. Den innehåller även berättelser om hennes upplevelser som hemmakock och smaskiga recept.

dsc028841 Guerilla Dining, Underground Restaurants, Puerta Cerrada

Supper Club: Recipes and Notes from The Underground Restaurant

Mer exklusiva och exkluderande varianter av ”Guerilla Restaurants” finns där väletablerade restauranger med toppkockar poppar upp på tillfällig plats, och där ett speciellt utvalt klientel serveras mat i toppnivå i annorlunda setting.

The Dinner Exchange, å andra sidan, arrangerar event-middagar lagade på matavfall som slängts trots att den i allra högsta grad är ätbar, sk ”freegan dinners”. I början bjöds vänner in som betalde en liten summa för servicen. Pengarna donerades i sin tur till Fareshare, en välgörenhetsorganisation vars mål är att minska matbrist hos fattiga. Idag vill The Dinner Exchange väcka debatt kring vad vi gör med matavfall och samtidigt vara ett socialt event för intressanta möten människor emellan.

invitation singing dinner exchange 16 Guerilla Dining, Underground Restaurants, Puerta CerradaInbjudan, The Dinner Exchange

Ursprungligen menar vissa att matklubbarna härstammar från Kubas ”paladres”. Paladres är privata restauranger/kaféer som drivs i hemmiljö, de serverar ofta lokal mat och får enligt lag servera max 12 gäster. La Guarida, i Havanna är en av de mer kända och populära paladres. De har under en längre tid serverat både lokalbefolkning och turister vällagad lokal mat i en lägenhet som tidigare användes som hem.

la guarida 21 Guerilla Dining, Underground Restaurants, Puerta CerradaLa Guarida

Läs mer om middagsklubbar på: The Ghetto Gourmet, Saltshaker

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentera