Hur svagt är köttet?

9 maj 2011

Äta eller inte äta kött? För hälsan, för figuren, för klimatet eller för djurens rätt? Debatten maler vidare.

Vi äter mer kött än någonsin i Sverige – enligt Svenska Dagbladet ökade vår konsumtion av kött (nöt och fläsk) med tre procent, till rekordnivåer under 2010. Ökad tillgång på billiga köttprodukter genom import nämns som en anledning, smidigare och mer lättanvända produkter en annan. Konjunkturcykeln påverkar delvis (kött är en produktkategori med relativt hög priskänslighet) och möjligtvis kan även diettrender med fokus på ökat proteinintag, på bekostnad av de allt oftare ratade snabba kolhydraterna, spela in.

Att äta eller inte äta kött är inte en ny debatt men den har fått nya nyanser. Den moderna köttproduktionens påverkan på miljön, på djurens levnadsstandard och på köttets näringsinnehåll fortsätter att diskuteras. Utveckling av köttproteiner framställda på syntetisk väg pågår för fullt. Den amerikanske författaren Jonathan Safran Foer är högaktuell i Sverige i och med att hans bok Eating Animals där han beskriver just köttindustrin, utkommit på svenska.

eating animals large1 Hur svagt är köttet?

I en intervju i Svt:s Babel uttrycker Foer en förväntan om att vegetarianismen kommer att bli regel och köttätandet undantag i framtiden. Att vara flexitarian; vegetarian när det passar är inte ovanligt idag.  Det finns många initiativ som uppmanar till minskad köttkonsumtion men som föreslår alternativ till total vegetarianism;  initiativet Köttfri måndag är ett exempel. Att bli en mer selektiv köttkonsument och vid de tillfällen man vill äta kött välja närproducerat, ekologiskt och spårbart tycks också vara en gyllene medelväg som många drömmer om. Vardagen tycks dock ofta resultera just i det som statistiken visar – större volymer kött, allt oftare billigt och importerat.

Vad är kalvbräss? Vilken del av en oxe använder man till kalops? Frågor som vi sällan behöver ha svar på idag och som vi fram tills ganska nyligen inte brytt oss så mycket om – någon annan har skött det där åt oss; vi har bara varit vagt medvetna om vad det är vi äter. Vi beställer på restaurang eller köper skivat och förpackat i modifierad atmosfär – med en gasblandning som snarare försämrar än förbättrar hållbarheten men som ger köttet den där röda färgen som vi förknippar med just kött. Så mycket närmre djuret än så har vi inte behövt komma på sistone. I en artikel i Dagens Nyheter från februari i år jämför skribenten Sara Danius Bonniers Kokboks upplaga från 1960 med den från 2010 och pekar på utveckling mot en allt större distans till hanteringen av djuret bakom kötträtten. Kokboken beskriver inte längre i den senare upplagan hur man går tillväga för att flå och ta ur en hare till en terrin eller hur man hanterar en ål eller hummer på väg mellan avlivning och tallrik. Vi har ökat vår köttkonsumtion men alltmer distanserat oss från djuret.

Nu ses på många håll motreaktionen. Per Morberg jagar och lagar mat ”på riktigt”, Ernst cyklar genom ett idylliskt landskap med en färsk fläskfilé slängd över axeln efter att ha hälsat på svinuppfödaren, köttrestauranger inreds som slakthus med uppvisning av djurkropparna au naturelle innan de hamnar på faten och nu blir det allmänbildning att stoppa egen korv. Mer radikala fenomen som levande föda, där animalisk råkost dras till sin extrem och man äter djur levande dyker också upp.

I skrivande stund har en solig långhelg just nått sin ände; en helg då grillsäsongen säkert startat för många. Populärast att lägga på grillen är fläskkött enligt Scans grillundersökning 2011. Ja, det bör väl understrykas att det är en köttleverantör som genomfört undersökningen men trots allt: Tvåa är nötkött. Först på sjätte plats hittar man grönsaker. Många tycker att kött är gött och köttet som utgångspunkt för måltidskompositionen är fortfarande norm. Hur länge det kommer att vara så återstår att se.

Av Elisabet Sjölund

Läs även andra bloggares åsikter om , .

En kommentar till “Hur svagt är köttet?”

  1. [...] även Elisabets tänkvärda inlägg om kött på bloggen och läs en intressant debattartikel om The Stockholm Dialogue på [...]

Kommentera