Varför dricker vi mindre eko-mjölk?

3 maj 2013

Idag rapporterade P1 morgon om att försäljning av ekologisk mjölk ”rasar” i Sverige. Jämfört med föregående år har försäljningen minskat med 11 procent. Överskottet på ekologisk mjölk säljs som vanlig mjölk (med förlust) eller görs till mjölkpulver för att exporteras. Man kan fundera över varför vi ser denna utveckling just nu. Det är ju inte så att intresset för hållbar och miljövänlig konsumtion har minskat och försäljningen av ekologiska matvaror överlag ligger kvar på en stabil, om än mycket låg, nivå (se scb statistik över livsmedelsförsäljningen 2012).

Man skulle kunna tro att köpa just ekologisk mjölk är ett enkelt sätt att göra en miljövänlig handling; skillnaden i pris mellan vanlig mjölk och ekologisk är för många konsumenter försumbar. Det skiljer bara någon eller några kronor. Tittar vi exempelvis på kött är prisskillnaden mellan konventionella och ekologiska produkter större. I just detta ligger troligtvis även en del av förklaringen bakom försäljningstappet för eko-mjölk.

Kvalitetsskillnaden och upplevelsen av vilken effekt mitt val får på miljön upplevs som liten vad gäller valet mellan vanlig och ekologisk mjölk. Just billig mjölk uppfattas också av många konsumenter som en slags ”rättighet”; man vill inte betala mer än nödvändigt. Vad gäller kött är upplevelsen av en skillnad i kvalitet mellan vanligt och ekologiskt kött större. Dessutom har köttproduktionens inverkan på klimatet debatterats flitigt den senaste tiden. När jag väljer att äta ekologiskt kött upplever jag att jag gör en större insats för miljön jämfört med när jag köper ekologisk mjölk. Sen om det faktiskt förhåller sig så i verkligheten är en annan fråga.

Av: Elin Åström Rudberg

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentera