En tid för återanvändning

3 september 2011

Av Elin Åström Rudberg

Alla som har letat efter en soffa eller en bokhylla på Blocket vet att det finns en möbeltillverkare som är kraftigt överrepresenterad bland sökträffarna. Japp, IKEA-möbler finns överallt på andrahandsmarknaden. Det här har såklart IKEA själva insett och startade för några dagar sedan ett samarbete med just Blocket för försäljning av begagnade IKEA möbler. Idag, den 4 september, ordnas även loppisar på IKEA-varuhus runt om i Sverige vilket flitigt har marknadsförts.

Liknande initiativ har tagits av många andra aktörer tidigare (som t ex Acne som har en butik med begagnade Acne-kläder i Stockholm), men nu ger sig alltså även ett av Sveriges största företag sig in på detta område. Timingen känns helt rätt. Ekonomisk kris och ökad miljömedvetenhet gör konsumenter mer mottagliga för att shoppa begagnat. Begagnat-marknaden är också gigantisk. Blocket, som är den största enskilda aktören hade varor som motsvarade 6,4 procent av Sveriges BNP till salu under 2010.

I konsumentstudier som NINE har gjort framkommer också att möjligheten att återanvända en produkt eller en förpackning värdesätts mycket högt av allt fler. Det kan handla om återanvändning för samma syfte, eller för något helt annat. Tiden då vi stoppade våra strumpor må vara över, men den tiden är också över då vi utan att tänka slängde ut det mesta som kändes gammalt för att köpa nytt.

Apropå återanvändning och resurseffektivitet tycker jag att det ska bli spännande att följa vad som händer på inredningsmarknaden i Sverige den närmaste tiden. Trenden vad gäller fasta inredningar, som kök och badrum, har under flera år handlat om att slänga ut gamla, men ibland väl fungerade, köks- och badrumsinredningar för att istället bygga det som känns ”ljust och fräscht”. Den trenden borde vända inom kort till ett mer nyanserat förhållningssätt med mer fokus på återanvändning och återvinning och varför inte nya företag som startas till följd av detta?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentera