Det enkla och lätta livet

15 augusti 2011

Av Elin Åström Rudberg

Hösten närmar sig och möjligtvis även risken att vi halkar in i en ny lågkonjunktur vilket ju skulle vara extra bittert eftersom det känns som att vi knappt har hunnit ur den förra. Att döma av rubrikerna i media den senaste veckan så är världsläget ganska deppigt.

Så hur ska man då muntra upp sig själv när semestern är slut och vardagen tar vid i en osäker omvärld? Ja, kanske genom att ta del av den här spaningen.

Jag har tidigare skrivit om olika uttryck för hur människor försöker förenkla och effektivisera sin vardag. I ett blogginlägg från förra hösten exemplifierade jag med det amerikanska livsstilsmagasinet Ready Made: instructions for everyday life – som fokuserar på olika tips och idéer för att hjälpa människor till en enklare vardag. I somras fick jag tips om ytterligare ett magasin med samma tema: Real Simple: life made easier som nu ligger på mitt skrivbord och som enligt min goda amerikanska vän är väldigt populär i USA (ser vi framväxten av en helt ny genre?)

imag01251 169x300 Det enkla och lätta livet

Magasinet har rubriker som ”new uses for old things”, ”modern manners” och ”problem solvers of the month”. Sen att magasinen de facto innehåller mycket av samma slags självhjälpstips, mode och matrecept som helt ”vanliga” livstilsmagasin  – det är en annan sak. Det är infallsvinkeln som är distinkt annorlunda.

Tidsandan talar verkligen för den här typen av kulturella uttryck. Dels finns det starka bakomliggande drivkrafter som ett ökat miljöintresse och ett ifrågasättande bland västvärldens konsumenter av våra konsumtionsnivåer. Lägg till detta en osäker världsekonomi som gör konsumenter försiktigare (även om mentaliteten så klart kan förändras om nyheterna vänder åt det positiva hållet den närmaste tiden). Men i höst kommer många människor att tänka efter en gång extra och fundera på hur man kan använda sina befintliga resurser på ett bättre sätt. Se där, ett sätt att göra både sin egen plånbok och världen en tjänst.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

En kommentar till “Det enkla och lätta livet”

  1. [...] återkommer till strävan efter det enkla här på Consumerinsight.se. Elin Åström Rudberg nämner i sitt senaste inlägg bl.a. nya livsstilsmagasin med fokus på hjälp för moderna människor att leva ett enkelt och [...]

Kommentera