Dags för landsbygdssafari?

16 april 2013

Av: Elin Åström Rudberg

Landet 620x349 Dags för landsbygdssafari?

När vi som arbetar med trender pratar med varandra och våra kunder blir det ofta med ord som andas storstad: urban, modern konsument, snabb livsstil, tidsbrist och så vidare. Den urbana miljön upplevs som spännande, det är där det händer saker, nya möten sker, häftiga fenomen uppstår.

Och globalt så pågår en urbanisering som enligt FN innebär att omkring 78 procent av befolkningen i de mer utvecklade länderna respektive 64 procent i utvecklingsländerna kommer kommer att bo i städer år 2050. Det är lätt att dras med i den här fokuseringen på storstaden men frågan är om det idag inte snarare är landsbygden som är det mest spännande och outforskade området för de flesta människor, åtminstone i vår del av världen.

När jag ställer mig själv enkla frågor om var maten jag äter kommer ifrån vet jag försvinnande lite. Hur går det till på en mjölkgård? Hur ser processen ut från kossa till färdigt mjölkpaket i butiken? Hur ser det ut hos en bonde som föder upp köttdjur? Vad är det egentligen för typ av kött-delar som ingår i vanlig köttfärs? Vanliga människor är idag bortkopplade från produktionen av mat och matens ursprung (och som en konsekvens därav det stora intresset för just ”ursprung”).

I mitt jobb tar vi ofta med oss kunder på olika typer av ”safaris”; skräddarsydda program för att utforska trender och fenomen – alltid i storstäder. Jag tycker mig märka att det blir allt svårare att överraska personer som själva ofta tillhör medelklassen och bor i storstäder. Inställningen ”been there, done that” är vanlig. Det är helt enkelt inte så mycket som förvånar eller imponerar på oss längre.

Men ta med vilken genomsnittlig storstadsmänniska som helst ut på landet så är jag säker på att det skulle leda till nya insikter och kunskaper. Om de flesta människor kommer att bo i storstäder i framtiden – då blir det landsbygden som blir det annorlunda, det udda, det exotiska. Ett tecken i den riktningen är de redan populära kosläppen som snart sker på olika håll i Sverige. Det är underhållning för moderna storstadsmänniskor.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentera