Vad ska vi göra med alla sopor?

5 november 2012

Av: Elin Åström Rudberg

I slutet av oktober kom Naturvårdsverket med en ny rapport som visar att varje svensk slänger 457 kilo sopor per år. En hisnande siffra. Och samtidigt är det bara att gå till sig själv för att inse att det stämmer. Hur många soppåsar producerar man inte under en vanlig vecka?

Naturvårdsverket menar att vi måste konsumera mindre och återvinna mer för att inte vår konsumtion ska tära alltför mycket på jordens resurser i framtiden. Det här med att konsumera mindre är en trickig fråga. Själv tror jag att allt fler konsumenter kommer att efterfråga tjänster snarare än prylar i framtiden och tjänstekonsumtion genererar inget avfall på samma sätt. Men vad gäller att återvinna och även konsumera smartare tror jag att det finns mycket att göra, inte minst från företagens sida.

Bland många konsumentgrupper, särskilt hos den urbana medelklassen, finns det en ökad mottaglighet för att överge slit och släng mentaliteten till förmån för ett mer miljövänligt beteende. Men det är inte alltid så lätt och trots att människor ofta har höga ideal styrs de flesta av plånboken och det är billigare att köpa saker än att köpa tjänster. Vem reparerar en TV idag? Vem byter ut dörren till sitt kylskåp om den går sönder? Inte många. Nej, vi köper nytt och de gamla grejerna hamnar på soptippen. För att inte tala om alla 5-10 år gamla badrums- och köksinredningar som åker ut för att en ny bostadsrättsinnehavare vill sätta sin egen prägel på hemmet.

Därför vill jag slå ett slag för modigare företag som vågar erbjuda sin kunder alternativ till att kasta ut (nästan) fullt fungerande prylar. Det går att uppdatera och förnya utan att slänga.

Som en fotnot kan jag berätta att det i den fastighet i centrala Stockholm som jag bodde i fram till 2009 faktiskt, hör och häpna, låg en TV-reparatör. Verksamheten förde dock en tynande tillvaro och efter ett stambyte och avgiftshöjning försvann reparatören som hyresgäst. Men vem vet – kanske kommer det en ny generation TV-reparatörer inom en nära framtid?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentera