Det blir ett sopigt 2013

7 januari 2013

Av: Elin Åström Rudberg

På nyårsafton var jag med i Gomorron Sverige för att trendspana inför 2013 tillsammans med journalisten Anders Rydell. Vi hade båda blivit ombedda att ta med oss varsin sak som vi tyckte skulle symbolisera nästa år men tyvärr hann vi aldrig berätta om dessa. Det kändes lite snopet eftersom jag hade med mig en soppåse som jag omsorgsfullt hade förberett kvällen innan och som jag fick ta med tillbaka hem – utan att få berätta om detta glamorösa objekt. Vilken tur då att vi har den här bloggen!

Bakgrunden till att jag valde en soppåse är att jag tror att vi kommer att prata mycket mer om sopor under 2013. Ett ökat intresse för sopor ligger i linje dels med en intensifierad miljö- och klimatdebatt och dels med ett ökad fokus på hur vi bäst använder våra resurser ur ett ekonomiskt perspektiv. Syntesen av dessa processer brukar vi kalla för ”bra för mig och bra för världen” trenden. Mot bakgrund av denna trend ställer sig allt fler frågan: hur mycket slänger vi egentligen? (457 kilo per år enligt en rapport från Naturvårdsverket). Och kanske i ännu högre utsträckning: är det verkligen ok att vi slänger så mycket som vi gör?

Exempelvis finns det en omfattande debatt om matsvinn som redan pågått några år bland de initierade, men som nu verkar nå allt fler konsumenter. Även från politiskt håll är man såklart intresserad av sopor. I vissa kommuner får varje hushåll betala för hur många kilo sopor de slänger (enligt Avfall Sverige hade 29 kommuner infört viktbaserad taxa 2009) och i nordvästra Skåne genomfördes nyligen ett stort projekt för att undersöka hur hushållen hanterar sitt avfall och på så sätt hjälpa konsumenter att sortera och återvinna bättre.

Så glöm det där med att alla vill jobba med media. Under 2013 blir det häftigt att säga att man jobbar med återvinning och avfall och sophämtarna blir årets hjältar.

Uppdatering 18/1: Igår skrev företrädare för Moderaterna och Centern i Stockholm på DN:s Stockholmsdebatt om ett förslag för sortering av matavfall i huvudstaden. Läs här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentera