Transformation med viss tröghet

11 oktober 2012

Av Elisabet Sjölund

IBMs heldagsseminarium IBM Smarter Business 2012 i Stockholm under den gångna veckan hade temat transformation. Över 1100 personer samlades för att lyssna på föredrag och besöka seminarier kring behov och smarta lösningar i vår samtid; ofta med fokus på sömlösa och smärtfria övergångar och transformationer mellan det digitala och det analoga.

När jag under de gångna åren pratat med människor i min bekantskapskrets som jobbar med mjukvaruutveckling (ja de som ”jobbar med data” fast snarare IT) har jag känt en viss avund kring förutsättningarna för tester och iterativa utvecklingsprocesser. Jämfört med att ta fram fysiska produkter, t.ex. förpackningar, verkar det så effektivt att med en dator kunna jobba fram nya lösningar, testa dem och gå igenom en mängd processer utan att bygga pilotskalefabriker, gjuta verktyg och ställa om maskiner och… allt det där… det tycks logistiskt enklare om man jobbar med mjukvara. Samtidigt – om vi ser utvecklingsprocessen som pågående tills det att det nya accepterats och börjat användas på riktigt och relativt smärtfritt i en vardag, kanske processen är trögare än vi tror. För matchning av teknisk utveckling och konsumenters behov krävs mer än en dator – behovet av förståelse för vad vi människor faktiskt vill ha och vad vi kommer att vilja använda kommer man inte undan.

Under ovan nämnda seminariedag, diskuterade en panel bestående av Lisa Lindström (från byrån Doberman), Anna Settman (f.d. VD för Aftonbladet), trendspanaren Magnus Lindkvist och IBMs Sverigechef Johan Sandell transformation och utveckling och diskussionen tydliggjorde just det lite kantiga och inte helt bekväma i radikal förnyelse i praktiken. Vi skönmålar gärna framtiden och utvecklingsmöjligheterna samtidigt som någonting i oss söker rutiner och bekvämlighet. Med tekniken finns massor av möjligheter och utvecklingen går fort – men kanske inte så fort som vi tenderar att måla upp en bild av. SVT Play har t.ex. funnits sedan 1998 men nådde inte en bred publik förrän 2008. Viktigt i utvecklingsprocessen var, enligt Lisa Lindström, digert testande…

 Transformation med viss tröghet

Dagens sista huvudtalare, mångsysslaren och entreprenören Bruce Dickinson som kanske blivit mest känd för sina insatser i bandet Iron Maiden, återkom till temat att vi inte är så långt från stenåldersmänniskan eller kanske att vi inte är mer än just människor med känslor och trots att tekniken gör framsteg så är det innehållet som räknas. En trådlöst uppkopplad padda är ungefär som en TV och en antenn; ett medel för konsumenten att få hem underhållningen  – om underhållningsinnehållet  är dåligt så spelar det ingen roll att tekniken utvecklats.

Tekniken transformerar troligtvis våra liv men inte förrän vi själva accepterar det.

Kommentera