Vårt intresse för mat är omättligt

19 april 2013

K 251 620x349 Vårt intresse för mat är omättligt

I veckan öppnade K 25 på Kungsgatan i Stockholm . K 25 beskrivs som ett ”matpalats” med nio restauranger, ett bageri och ett café där Stockholmare ska kunna handla både frukost, lunch och middag.

För mig blir öppnandet av K 25 ytterligare ett symptom på hur pass långt gången vår fokusering på mat har gått och detta märks på många sätt, inte minst i stadsmiljön i Stockholms innerstad (vilket bland annat den här artikeln i SvD från december 2012 uppmärksammar). Taverno Brillo och Noch and Chow är två andra exempel på ”matpalats” eller ”superrestauranger” som nyligen slagit upp portarna. Inspirationen kommer från liknande koncept utomlands, exempelvis den uppmärksammade Eataly i New York – en blandning av saluhall, delikatessbutik, restaurang och bar. Gemensamt för alla dessa är att det inte enbart handlar om maten utan om att bygga sociala mötesplatser med allt möjligt innehåll, dock med maten som en grundbult i koncepten.

Det är talande att i Mood Gallerian i Stockholm gapar butikerna ofta halvtomma – men restaurangerna är fullproppade med människor, både på dagen och efter arbetstid. Det är som att människor har tröttnat på att shoppa kläder, nu shoppar vi mat istället. I detta ligger ett större fokus på upplevelse och njutning än vad kläd-shopping innebär. Och just upplevelser och njutning är två stora teman i den moderna konsumentkulturen. De sista 20 åren har också besöken på restauranger ökat kontinuerligt i Sverige. Livsstilen bland människor i urbana områden går mot att vi vill umgås mer och mer utanför hemmet och ofta kring mat och dryck.

Samtidigt frågar jag mig – hur mycket mat kan vi handla för? Hur mycket utrymme finns det för fler ”matpalats” i Stockholm? Kanske kommer vi få se en motreaktion mot vårt frosseri i mat och dryck i form av spartanskt leverne och ökad fokus på andra värden än njutningen från charkuterier och vin. Men ännu så länge verkar koncept som kretsar kring mat ha framtiden för sig.

Av: Elin Åström Rudberg

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Dags för landsbygdssafari?

16 april 2013

Av: Elin Åström Rudberg

Landet 620x349 Dags för landsbygdssafari?

När vi som arbetar med trender pratar med varandra och våra kunder blir det ofta med ord som andas storstad: urban, modern konsument, snabb livsstil, tidsbrist och så vidare. Den urbana miljön upplevs som spännande, det är där det händer saker, nya möten sker, häftiga fenomen uppstår.

Och globalt så pågår en urbanisering som enligt FN innebär att omkring 78 procent av befolkningen i de mer utvecklade länderna respektive 64 procent i utvecklingsländerna kommer kommer att bo i städer år 2050. Det är lätt att dras med i den här fokuseringen på storstaden men frågan är om det idag inte snarare är landsbygden som är det mest spännande och outforskade området för de flesta människor, åtminstone i vår del av världen.

När jag ställer mig själv enkla frågor om var maten jag äter kommer ifrån vet jag försvinnande lite. Hur går det till på en mjölkgård? Hur ser processen ut från kossa till färdigt mjölkpaket i butiken? Hur ser det ut hos en bonde som föder upp köttdjur? Vad är det egentligen för typ av kött-delar som ingår i vanlig köttfärs? Vanliga människor är idag bortkopplade från produktionen av mat och matens ursprung (och som en konsekvens därav det stora intresset för just ”ursprung”).

I mitt jobb tar vi ofta med oss kunder på olika typer av ”safaris”; skräddarsydda program för att utforska trender och fenomen – alltid i storstäder. Jag tycker mig märka att det blir allt svårare att överraska personer som själva ofta tillhör medelklassen och bor i storstäder. Inställningen ”been there, done that” är vanlig. Det är helt enkelt inte så mycket som förvånar eller imponerar på oss längre.

Men ta med vilken genomsnittlig storstadsmänniska som helst ut på landet så är jag säker på att det skulle leda till nya insikter och kunskaper. Om de flesta människor kommer att bo i storstäder i framtiden – då blir det landsbygden som blir det annorlunda, det udda, det exotiska. Ett tecken i den riktningen är de redan populära kosläppen som snart sker på olika håll i Sverige. Det är underhållning för moderna storstadsmänniskor.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,