Framtidens förpackningar, om konsumenten får välja: enkla, ärliga och hjälpsamma

28 januari 2013

Av Elisabet Sjölund

I slutet av förra året arrangerade NINE två frukostseminarier om konsumentförpackningar där Jon Haag bland annat berättade om insikter från den etnografiska studien ”Future of Packaging.  I studien, som tagits fram i samarbete med BillerudKorsnäs, analyseras och konceptualiseras insikter om konsumenters tankar, synpunkter och beteenden kring dagligvaruförpackningar. Studien utgår från etnografiskt material (t.ex. deltagande observationer, djupintervjuer och fotoelicitering) insamlat i fem europeiska länder samt desk research och synpunkter från branschexperter. Vad älskar man hos förpackningar? Vad hatar man? Hur ska framtidens förpackningar se ut? Här är några insikter från studien:

Vi upplever fortfarande förpackningar som skräp

Grundinställningen till förpackningen är fortfarande negativ – trots en ökande medvetenhet om den miljöpåverkan som kasserad mat och produktsvinn har, betraktar man generellt förpackningar som skräp och önskedrömmen är en förpackning som krymper med innehållet och som försvinner när man tömt den (poff!).

Vi gillar det enkla, tydliga och ärliga

Fram tills att den försvinnande förpackningen är lanserad, vill man se enkla, intuitiva funktioner och ärlighet: Förpackningar som stämmer överens med sitt innehåll, som håller vad de lovar och som gärna – snarare än att vara belamrade med olika märkningar och etiketter – uttrycker en helhetskänsla av hållbarhet; ”bra för mig och världen”.

Vi söker hjältar som hjälper oss i vardagen

Överhuvudtaget blir helhetsupplevelsen, under de olika steg man som konsument är i kontakt med förpackningen, allt viktigare. Fokus på systemlösningar som adderar värde genom att förenkla i vardagen, som underlättar att hålla ordning och reda och fräschör i kylskåpet och fyller funktioner så att förpackningen blir en hjälte snarare än ”skräp” är en utmaning att möta när återvinningsbarhet och anpassad storlek är hygienfaktorer.

Fem trender att hålla ögonen på 2013

24 januari 2013

Av: Elin Åström Rudberg och Julia Holmberg

Så här i början av året funderar vi på vilka trender som kommer att prägla 2013. Nedan har vi samlat fem stycken som vi särskilt håller ögonen på:

ÖKAT FOKUS PÅ MEDVETEN KONSUMTION

Den ekonomiska krisen och miljö- och klimatkrisen sätter sina spår och fortsätter under 2013. Vi fokuserar ännu mer på prisvärdhet eftersom vi är försiktigare med våra pengar, samtidigt blir vi mer och mer mottagliga för att även konsumera smartare ur ett miljöperspektiv. Fler företag med ett samhällsnyttigt perspektiv som en integrerad del av sin affärsidé kommer att skapas och bli populära.

FORTSATT AVSAKNAD AV GEMENSAMMA FRAMTIDSVISIONER

Den postmoderna vilsenheten fortsätter. Få människor har i dag en tydlig tanke om vart världen är på väg eller att utvecklingen rör sig i en viss riktning. Det mesta verkar oförutsägbart och nyckfullt. Sökandet efter det trygga, autentiska och själfulla fortsätter och tar sig uttryck i allt från ett ökat intresse för syrade grönsaker till vedhuggning (t. ex. boken Ved som har blivit en smått osannolik försäljningssuccé). När det är för svårt att blicka framåt blickar vi bakåt och romantiserar det förflutna.

MER SELEKTIV OCH POLARISERAD MEDIEKONSUMTION

2012 testade vi gränserna för hur mycket vi orkade Twittra, Facebooka och Instagramma. Har vi kanske nåt peaken snart? Hur mycket information orkar vi ta till oss och framförallt hur mycket orkar vi fortsätta dela med oss? Vi börjar tröttna på 140-teckeninformationen – snuttifieringen. 2013 kan bli året för de introverta och tänkande (se t ex Fredrik Strages underfundiga krönika i DN från slutet av 2012).

Vi är trötta på att folk slänger ur sig åsikter till höger och vänster utan någon djupare analys. Vi är skeptiska till likes, som man numera kan köpa, för att inte tala om alla annonser som dyker upp i våra nyhetsflöden. Vi ser ett ökat intresset för seriös journalistik och intresset för samhällsmagasin som Filter och Fokus ökar, papperstidningens stundande död till trots. Mediekonsumtionen kommer i ännu högre grad att polariseras mellan dem som orkar och kan koncentrera sig tillräckligt länge för att läsa en hel bok och de fortsätter att konsumera det snuttifierade innehållet.

DET ÄR KVARTERET SOM RÄKNAS

Vi intresserar oss allt mer för det närmaste kvarteret och allt som finns i det. T ex rapporterade lokaltidningen Vi i Vasastan om att det har satts rekord i antalet medborgarförslag under 2012. Allt talar för att den trenden kommer att fortsätta under 2013. Vi stödjer lokala näringsidkare med hjälp av crowd sourcing. Vi tycker om att ha ett rikt utbud nära.

I kölvattnet på det lokala kvarterets renässans har gräsrotsengagemangen, särskilt bland unga, ökat. Som ett exempel har delar av Stockholms nattliv flyttat ut till förorten, där de flesta unga de facto bor idag. Man är helt enkelt trött på innerstans segregerade och monotona nattliv. Stockholms motsvarighet till New Yorks ”Meatpackning District” huserar i söderort i industrilokaler och på gamla teatrar (t ex Mamarazzi). Nattklubbarna drivs ideellt och intäkterna går till att rusta upp kulturlivet i förorterna.

HÖGTEKNOLOGISK MAT PÅ FRAMMARSCH

Den autentiska maten har länge setts som motsatsen till högteknologisk mat men vi kommer i större utsträckning att se en omvärdering av detta upplevda motsatsförhållande. Högteknologisk mat kan vara lokalproducerad, miljövänlig och högkvalitativ. Exempelvis fanns det i senaste numret av tidskriften Forskning och Framsteg en krönika med rubriken ”Genmodiferade grönsaker är eko” och det talas fortfarande om den monumentala kokboken Modernist Cuisine: The art and science of cooking från 2011.

Läs även andra bloggares åsikter om

Det blir ett sopigt 2013

7 januari 2013

Av: Elin Åström Rudberg

På nyårsafton var jag med i Gomorron Sverige för att trendspana inför 2013 tillsammans med journalisten Anders Rydell. Vi hade båda blivit ombedda att ta med oss varsin sak som vi tyckte skulle symbolisera nästa år men tyvärr hann vi aldrig berätta om dessa. Det kändes lite snopet eftersom jag hade med mig en soppåse som jag omsorgsfullt hade förberett kvällen innan och som jag fick ta med tillbaka hem – utan att få berätta om detta glamorösa objekt. Vilken tur då att vi har den här bloggen!

Bakgrunden till att jag valde en soppåse är att jag tror att vi kommer att prata mycket mer om sopor under 2013. Ett ökat intresse för sopor ligger i linje dels med en intensifierad miljö- och klimatdebatt och dels med ett ökad fokus på hur vi bäst använder våra resurser ur ett ekonomiskt perspektiv. Syntesen av dessa processer brukar vi kalla för ”bra för mig och bra för världen” trenden. Mot bakgrund av denna trend ställer sig allt fler frågan: hur mycket slänger vi egentligen? (457 kilo per år enligt en rapport från Naturvårdsverket). Och kanske i ännu högre utsträckning: är det verkligen ok att vi slänger så mycket som vi gör?

Exempelvis finns det en omfattande debatt om matsvinn som redan pågått några år bland de initierade, men som nu verkar nå allt fler konsumenter. Även från politiskt håll är man såklart intresserad av sopor. I vissa kommuner får varje hushåll betala för hur många kilo sopor de slänger (enligt Avfall Sverige hade 29 kommuner infört viktbaserad taxa 2009) och i nordvästra Skåne genomfördes nyligen ett stort projekt för att undersöka hur hushållen hanterar sitt avfall och på så sätt hjälpa konsumenter att sortera och återvinna bättre.

Så glöm det där med att alla vill jobba med media. Under 2013 blir det häftigt att säga att man jobbar med återvinning och avfall och sophämtarna blir årets hjältar.

Uppdatering 18/1: Igår skrev företrädare för Moderaterna och Centern i Stockholm på DN:s Stockholmsdebatt om ett förslag för sortering av matavfall i huvudstaden. Läs här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kika på ännu ett klipp om trender 2013

6 januari 2013

Av: Julia Holmberg

På nyårsdagen var jag med och trendspanade i TV4:s Nyhetsmorgon. Kommer företagen att ta mer politisk ställning 2013? Kommer det osäkra ekonomiska och politiska läget att bestå? Kika på klippet så får du se:

Kika på klipp om trender 2013

5 januari 2013

Av: Elin Åström Rudberg

På nyårsafton var jag med och trendspanade i SVT:s Gomorron Sverige. Ämnen som avhandlades var bland annat den ekonomiska krisen, miljöfrågan, mattrender och media. Varför har inte e-böcker slagit igenom ännu i Sverige? Och vad händer när männen har tagit över i köket? Titta på klippet så får du veta: