God Jul från NINE consumer insight !

21 december 2012

Vad är en stammis idag? Om lojalitet och status i rastlöshetens tid

11 december 2012

Av Elisabet Sjölund

Man sitter i en bar med en vän och får ett telefonsamtal från en annan vän som ska ansluta under kvällen.  Hon visar sig vara vid entrén till baren och har av vakten fått veta att bara stamgäster är välkomna efter klockan tio på kvällen. Klockan har nyss passerat tio. Lokalen är långtifrån full; det finns gott om plats. I kön utanför väntar ett antal personer men troligtvis inte särskilt länge. Den här platsen var nog omåttligt populär en period när den var helt ny – nu har en tid gått och man undrar: Blir man ens stammis nuförtiden?

Newism – jakten på det nya, att vara före först, det rastlösa sökandet efter något ännu färskare… där saker,  genom peek previews (och pre-pre-previews) blir passé innan de lanserats, leder till att begreppet stammis blir paradoxalt omodernt. Samtidigt vilar något åtråvärt över tanken på att ha den där platsen till vilken man alltid kan komma och vara välkommen – exklusiviteten i att tillhöra en utvald och igenkänd skara.  Idag verkar konsten att vara en långsiktigt trogen gäst och därmed uppnå status, i en värld av pop-ups och ytterst begränsade upplagor och tillfällen, komplicerad.

Alla kundklubbar och mer eller mindre standardiserade medlemskap som fyllt våra plånböcker med plastkort kan även ha urholkat stamkundsstatusen och vad den en gång bar med sig. Den modernare motsvarigheten; vägen till att inkluderas och få access är kanske snarare crowdfunding-engagemang och aktiviteter där man visar sitt stöd. Genom att bli en tydlig och explicit ”kompis”, med fokus på tjänster-och-gentjänster, att sprida budskap om platser, evenemang, etablissemang  (gilla någonting i sociala medier och du har en plats) och samarbeten mot något ännu nyare, blir man välkommen. Den som deltar så att det syns får gärna delta.

 Vad är en stammis idag? Om lojalitet och status i rastlöshetens tid

Mingel och mat hos Uniforms for the Dedicated under Slow Food Saturday i november – ett kvarterssamarbete mellan krögare, kaféer och butiker som välkomnar gamla och nya vänner…