Julklappshjälp

22 november 2012

Av: Elin Åström Rudberg

Gallerians reklam i Stockholms tunnelbana. Är det inte ironiskt att vi behöver hjälp med just detta? Om det är någonting vi borde kunna i vårt samhället så är det ju att shoppa.

Julklappshjälpen3 620x810 Julklappshjälp

De var här då och de är här nu

19 november 2012

Av Julia Holmberg

Pensionärer idag är inte längre förknippade med gubbar och tanter med käpp, basker och foträta skor utan snarare med ’yngre äldre’. På P1:s Spanarna pratade man häromveckan om ’det omvända åldrandet’- att pensionärerna verkar vara mer vitala än en stor del av den yngre generationen idag. I SVTs nya satsning ”Kan du slå en pensionär?” coachar pensionärer den yngre stillasittande generationen till ett bättre liv. Och i Melodifestivalen 2013 kommer veteraner som Tommy Körberg och Claes Malmberg konkurrera med Eric Saade-generationen. Och inte nog med det släpper 40-talisterna från Rolling Stones och Aerosmith nytt.

Pensionar 620x575 De var här då och de är här nu

Studier visar att en majoritet pensionärer är mer positivt inställda till livet på ålderns höst än när de var yngre, det är då man slipper ansvar och har större frihet över sin tillvaro. Många pensionärer tar chansen att arbeta ideellt och sysselsätta sig på egen hand, de arbetar för att de vill och inte för att de måste. De senaste åren har bemanningsföretag tagit fasta på detta och ”senioruthyrningen” har ökat. Däremot har inte samhällets inställning till och efterfrågan på 65+ arbetskraft ökat. Men det kanske bara är en tidsfråga- gammal kanske inte längre är äldst utan faktiskt yngst. Att unga romantiserar och hyllar den autentiska gubbe/tant-trenden är väl kanske ett tecken på att den tidigare ”gubben” och ”tanten” de facto är på väg att försvinna. Mormor stickar och knypplar inte längre, farfar går inte runt i tweedkavaj och röker pipa – de håller på med crossfit och eget företagande. Den yngre stillasittande it-generationen kanske helt enkelt får maka på sig när de nu konkurrerar med vitala, erfarna veteraner.

Men hur hanterar vi dessa vitala ’yngre äldre’ när de blir ’äldre äldre’? Det är en målgrupp med höga krav som kanske aldrig kommer att rota sig i ”gubbe/tant”- rollen trots att kroppen kanske inte vill detsamma. Den 31 oktober hölls Seniormässan i år, totalt bortglömd och icke-nämnd- det kanske är här man kommer att vilja synas som företag i framtiden.

 

Vad ska vi göra med alla sopor?

5 november 2012

Av: Elin Åström Rudberg

I slutet av oktober kom Naturvårdsverket med en ny rapport som visar att varje svensk slänger 457 kilo sopor per år. En hisnande siffra. Och samtidigt är det bara att gå till sig själv för att inse att det stämmer. Hur många soppåsar producerar man inte under en vanlig vecka?

Naturvårdsverket menar att vi måste konsumera mindre och återvinna mer för att inte vår konsumtion ska tära alltför mycket på jordens resurser i framtiden. Det här med att konsumera mindre är en trickig fråga. Själv tror jag att allt fler konsumenter kommer att efterfråga tjänster snarare än prylar i framtiden och tjänstekonsumtion genererar inget avfall på samma sätt. Men vad gäller att återvinna och även konsumera smartare tror jag att det finns mycket att göra, inte minst från företagens sida.

Bland många konsumentgrupper, särskilt hos den urbana medelklassen, finns det en ökad mottaglighet för att överge slit och släng mentaliteten till förmån för ett mer miljövänligt beteende. Men det är inte alltid så lätt och trots att människor ofta har höga ideal styrs de flesta av plånboken och det är billigare att köpa saker än att köpa tjänster. Vem reparerar en TV idag? Vem byter ut dörren till sitt kylskåp om den går sönder? Inte många. Nej, vi köper nytt och de gamla grejerna hamnar på soptippen. För att inte tala om alla 5-10 år gamla badrums- och köksinredningar som åker ut för att en ny bostadsrättsinnehavare vill sätta sin egen prägel på hemmet.

Därför vill jag slå ett slag för modigare företag som vågar erbjuda sin kunder alternativ till att kasta ut (nästan) fullt fungerande prylar. Det går att uppdatera och förnya utan att slänga.

Som en fotnot kan jag berätta att det i den fastighet i centrala Stockholm som jag bodde i fram till 2009 faktiskt, hör och häpna, låg en TV-reparatör. Verksamheten förde dock en tynande tillvaro och efter ett stambyte och avgiftshöjning försvann reparatören som hyresgäst. Men vem vet – kanske kommer det en ny generation TV-reparatörer inom en nära framtid?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,