Vi konceptualiserar oss tillbaka till komfortzonen

27 september 2012

Av Elisabet Sjölund

I USA talades det för något år sedan en hel del om comfort food, som en mottrend till vurmandet för sofistikerad, medveten, hälsosam mat. Comfort food – bekväm, som i comfortable eller kanske till och med tröstande, som i comforting. Rejäla portioner av välkänt, familjärt käk omfamnades och steak och hamburgare conceptualiserades till just comfort food, vilket gjorde glufsandet okej, även för den medvetna konsumenten.

Bokundret Fifty Shades of Grey har tagit världen med storm – Vad är det som är så spännande med denna trilogi? Egentligen är det kanske just att innehållet i sig är ganska ospännande (!) men att det med just den här publikationen har blivit okej att förkovra sig i vanlig, småsnuskig kiosklitteratur. Att inte behöva be om ursäkt. Att skämmasmaten och skämmasboken blir till hippa fenomen känns väldigt förlåtande och… bekvämt.

 Vi konceptualiserar oss tillbaka till komfortzonen

Det är höst, världen är en aning orolig och vi unnar oss lyxen att slappna av med det trygga, det banala, det opretentiösa. Konceptet blir ramverket som fungerar som en motivering till varför vi gör det ena eller det andra: Varför vi fortfarande kan sortera ut oss som medvetna konsumenter medan vi käkar halvfabrikat, läser Harlequinromaner och tittar på dokusåpornas åttonde säsong.

Njut av det bekvämt förlåtande höstrusket och läs, utan att skämmas, vad andra har bloggat om comfort food och kiosklitteratur