Automater vinner terräng

30 september 2011

 Av Åsa Jonsson

Hur och när vi handlar alla möjliga typer av produkter förändras allt mer – ofta vill vi att det ska gå snabbt och lätt att få det vi vill ha. Således talar tidsandan för den gamla hederliga automaten som fler och fler företag dammar av och använder på nya och spännande sätt som passar dagens konsumenter.

Den här automaten förde genast tankarna till hur jag handlade godis som barn: Enligt mina tydliga instruktioner fyllde kioskbiträdet en liten papperspåse, med prickar på, ”Tre bananer, två geléhallon, fyra djungelvrål, två svampar. Hur mycket har jag handlat för nu?” Och godisarna hade styckpris istället för kilopris.

Det var den här enkla men smarta automaten som framkallade barndomsminnet på min semester i Valencia i somras.

godis valencia1 Automater vinner terräng

godis valencia 21 Automater vinner terräng

På flera platser i Europa har det kommit så kallade mjölkautomater. I vissa länder som Litauen och Frankrike är de redan väletablerade, medan de i andra länder som Estland sätts ut på prov. Antingen så köper man färdigbuteljerad mjölk eller så tar man med sig egna tomma flaskor eller kannor för påfyllning. Mjölken är opastöriserad och kommer direkt från bondgården.

mjocc88lk saint antonin 8981 Automater vinner terrängFrankrike

ljubljana mjocc88lk dsc 0139 991418851 Automater vinner terräng

ljubljana mjocc88lk dsc 0144 991431911 Automater vinner terrängLjubljana, Slovenien

I pizzans hemland Italien har man skapat en automat som ska erbjuda pizza, bakad på råvaror av högsta kvalitet på 2-3 minuter. Automaten distribueras av Let´s Pizza  och i Sverige kommer de första placeras ut under oktober. Toppingen väljer man själv och priset för en 2,5 minuters pizza kommer ligga runt 50 kronor .

lets pizza 2037471 Automater vinner terräng

”…pizzan bakas från grunden med ekologiskt mjöl och färska råvaror importerade från Italien. Automaten består av totalt 3 000 delar, däribland 40 sensorer och 30 små motorer. Själva pizzan gräddas i ultraviolett ljus.” Läs mer på Metro.

En sorts portabel kaffeautomat, nybryggt kaffe i bag-in-box, lanserades tidigare av Cupcake STHLM. Den håller 15 koppar kaffe och ska hålla sig varmt i tre timmer. Tillbehör; muggar, mjölk, servetter etc medföljer och förpackningen ska vara helt återvinningsbar. Läs pressreleasen i sin helhet på Mynewsdesk.

kaffejouren display 1 large1 Automater vinner terräng

Grönsaksodlare och bönder måste ändå vara de som var först med sina ”automater”. En liten självservicebod på gården fylld av tomater, kål, gurka, ägg osv och en bössa där man lägger sina pengar beroende på vad man tar.

grocc88nsaker1 Automater vinner terräng

grocc88nsaker 3 copy1 Automater vinner terräng

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Tråkig framtid på Centralstationen i Stockholm

28 september 2011

Av Elin Åström Rudberg

tracc8akig framtid consumerinsight se1 1024x577 Tråkig framtid på Centralstationen i Stockholm

Jaha, framtiden blir inte roligare än så här.

Porträtt är framtidens statussymbol

27 september 2011

Av Elin Åström Rudberg

Jag läste nyligen United Minds rapport om 80-talistgenerationen. Boken är till stor del ett frossande i nostalgi; här nämns allt från listor över hitlåtarna som 80-talisterna kommer ihåg till traumatiska omvärldshändelser som satt sig på 80-talisternas näthinna; exempelvis Nirvanas ”Smells like teen spirit” och tsunamin 2004. Men författarna kommer också med en del intressanta poänger. De kallar bland annat 80-talisterna för ”nätnarcissister” och syftar på att de skamlöst exponerar hela sitt privatliv på sociala medier och i bloggar, ibland med stor framgång som följd.

Kenza och Tyra Sjöstedt är bra exempel på detta, unga tjejer som trots (eller på grund av?) att de bara skriver om kläder, smink och dåliga TV-program driver några av Sveriges mest välbesökta bloggar. Men Kenza och Tyra är undantag; de allra flesta får nöja sig med att den närmaste vänkretsen läser statusuppdateringar eller blogginlägg. För idag kan alla lägga upp inlägg och bilder som speglar ens liv och ambitioner på nätet.

skacc88rmavbild 2011 09 27 kl 11 15 391 Porträtt är framtidens statussymbol

skacc88rmavbild 2011 09 27 kl 11 16 081 Porträtt är framtidens statussymbol

Jag tänker på den narcissistiska unga generationen under ett samtal med en vän häromdagen. Han berättade om en bekant till honom som arbetar som konstnär. ”Kul”, sa jag ”och vad gör hon förutom att vara konstnär”? För jag har i princip aldrig träffat en ung konstnär som helt och hållet lyckas leva på sin konst. Men min vän berättade att den här tjejen visst kan försörja sig på konsten, hon målar mest porträtt i olja. Han hade själv blivit erbjuden att bli avmålad men ryggade tillbaka för prislappen på 60 000 kronor.

I nästa sekund slås jag av insikten: det är klart att det går att försörja sig på att måla porträtt idag. Det ligger ju exakt i linje med den framväxande narcissismen; varför skulle jag skämmas för att ha ett porträtt av mig själv på väggen hemma? Det är ju den perfekta symbolen för framgång i livet. Det andas dessutom ”old money” och romantisk nostalgi; tänk burgna familjers gods för 100 års sedan där porträtten över levande och döda familjemedlemmar hängde tätt på väggarna.

När nätet har blivit bland det mest icke-exklusiva som finns, krävs det något mer för att stå ut från massan. Alla kan lägga ut bilder på sig själva på Facebook, men det är bara en framväxande elit som har råd att låta sig bli avmålade i olja på duk. Mot bakgrund av detta borde alla konstnärer som kan måla fina oljeporträtt gå lysande tider till mötes.

Vad blir status i framtiden? Porträtt såklart!

Se även ”Stockholm’s Emerging Realist Generation” sida på Facebook.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

En bok är en bok är en bok

23 september 2011

Av Elisabet Sjölund

Den fysiska pappersboken tappar mark till förmån för e-boken. I USA har Amazon, med sin läsplatta Kindle och planer på att lansera obegränsad läsning mot en årsavgift, kommit att dominera marknaden och driva en stark tillväxt för den digitala boken. Sverige verkar vänta på någon som tar en liknande roll – men kan e-boken ersätta den fysiska boken?

tapet pontus1 En bok är en bok är en bok

Magnus Nytell som är ansvarig för digital utgivning på Bonnierförlagen gav under ett seminarium om skogs- och pappersindustrins framtid som jag besökte förra veckan, sin bild av utvecklingen för e-böcker. I USA har utvecklingen gått rasande fort och det beräknas att det säljs tre gånger så många e-böcker 2011 som 2010.  I Sverige står e-böcker bara för 0,2 % av den totala bokförsäljningen och trögheten består delvis i avsaknaden av en aktör som lanserat ett eget system; en egen läsplatta och som aktivt driver på för ett ändrat konsumtionsbeteende hos bokläsarna – ett företag som tar den roll som Amazon tagit i USA. När det sker kommer tillväxten för e-boken att ta fart tror man. Enligt en artikel i Svenska Dagbladet satsar nu KF Media (med Akademibokhandeln, Norstedts och Bokus) på bland annat en ny app och att sälja läsplattor under ett nytt varumärke.

Man tror, enligt Nytell, inte att det handlar om att locka nya bokläsare, utan snarare om ett ändrat konsumtionsbeteende hos de ”gamla vanliga” bokläsarna. När man väl vant sig vid det nya sättet att läsa böcker handlar det mycket om pris – en e-bok är billigare än en fysisk bok (trots att den sänkta bokmomsen på 6 % inte omfattar e-böcker som beskattas som tjänster, det vill säga 25 %)).

Hur stor del av bokmarknaden skulle då egentligen e-böckerna kunna ta? Nytell gör en uppskattning på fem procent av bokförsäljningen i Sverige år 2013, längre fram än så vill han inte sia.

Förutsätter man att det bara är berättelsen eller informationsinnehållet som  man betalar för när man köper en bok, skulle det kunna bli hur stort som helst. Men så länge boken som fysisk artefakt, som inredningsdetalj, som bärare av ett taktilt värde, som ljudkälla (ljudet av att bläddra en viss papperskvalitet) och som symbol spelar en roll, finns det begränsningar med e-boken.

På Restaurang Pontus! i Stockholm är väggen dekorerad med en tapet föreställande en bokhylla. Kanske ett tecken både på att boken som sådan är mer än läsinnehållet och på att den även som fysisk produkt går att ersätta…

Läs vad andra bloggat om e-böcker eller passa på att besöka Bok- och biblioteksmässan i Göteborg i helgen.

Ideella aktörer utmanar dagligvaruhandeln

21 september 2011

Av Elin Åström Rudberg

Häromdagen kunde vi läsa i DNs Stockholmsbilaga om Medborgarbussen där alla får åka med gratis. Tyvärr (för alla som gärna skulle åka gratis kollektivtrafik) varade initiativet bara i en dag eftersom det var en slags pr-aktion mot att SL höjde avgifterna i början av hösten 2011. Det går dock att dra paralleller mellan detta förhållandevis modesta initiativ och mer långsiktiga satsningar med okonventionella affärsmodeller som bygger på tankar om medborgaranda och kollektiv insats.

Ett av de mest kända exemplen inom dagligvaruhandeln är Park Slope Food Co-op som ligger i Brooklyn i New York. Det är en dagligvarubutik som bygger på tanken om att erbjuda billig, och oftast ekologisk, mat till sina medlemmar. Alla medlemmar måste arbeta i butiken ett visst antal timmar i månaden – i utbyte får man handla butikens varor som enligt dem själva ligger cirka 20-40 procent under priserna i vanliga butiker.

park slope food co op 0917101 300x225 Ideella aktörer utmanar dagligvaruhandeln

Nu är ju PSFC inget nytt fenomen – stället har funnits sedan 1973 – men har växt kontinuerligt och har idag cirka 15 000 medlemmar. Dessutom har butiken på senare år fått något av en hipster stämpel; hit går många liberala, unga Brooklynbor som röstar på Obama och gillar att diskutera samhällsfrågor. Dessutom går det bra för butiken; enligt en artikel i Retail Gazette gör man en årlig vinst på cirka 32 miljoner dollar, vilket är en ansenlig vinst för en enda butik.

I London såg en liknande satsning dagens ljus för drygt ett år sedan. I maj 2010 slog The People’s Supermarket upp portarna för första gången. Inspirerade av PSFC är deras slogan ”for the people by the people”. Grundarna var trötta på hur den konventionella dagligvaruhandeln fungerar med ett ensidigt fokus på att göra vinst till vilket pris som helst snarare än att se till att erbjuda kvalitativa produkter som är bra för människor och miljö. Jag har inte lyckats hitta några siffror som visar hur det går för TPS rent ekonomiskt men under hösten 2011 planeras inför öppnandet av en andra butik i London och konceptet omnämns regelbundet både i brittisk och internationell press.

peoples supermarket1 224x300 Ideella aktörer utmanar dagligvaruhandeln

Om dessa satsningar kan gå från att vara marginella företeelser till att utmana dagligvaruhandeln på allvar återstår att se. Det finns också skeptiker som pekar på att den här sortens konsumtion är elitistisk och ett sätt för storstädernas medelklass att stilla sitt dåliga samvete. I en artikel i New York Times från början av 2011 kom det dessutom fram att medlemmar i Park Slope Food Co-op skickade dit sina barnflickor för att jobba de obligatoriska skiften i butiken. Sådana avslöjanden spär på skeptikernas argument.

Men uppenbart är att det finns ett stort intresse för idéer som går bortom traditionell affärslogik och som försöker att hitta en balans mellan alla olika intressen och intressenter som berörs av en affärsverksamhet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Normativ spontanitet

16 september 2011

Av: Elin Åström Rudberg

Jag försökte boka en tid med en kompis för att dricka vin en kväll. Vi brukar ofta skämta om att jag, framförallt sedan jag fick barn, är slav under kalendern vilket går tvärt emot hur vi båda två egentligen skulle vilja leva våra liv: fritt och spontant. Bara att jag använder orden ”boka tid” säger väl allt om hur inrutat mitt liv är. Min vän däremot är ensamboende singel.

Jag (sitter framför datorn och tittar på min kalender): vad sägs om att ses nästa tisdag kväll? Då kan jag.
Han: (tvekar en stund)… ja det vore schysst… men det är så långt till dess, tänk om jag inte har lust att ses den kvällen?

Vår konversation är träffande för den typ av kultur och inställning som kännetecknar många unga idag. I en studie om unga européers livsstilar som jag arbetade med för 2 år sedan kallade vi det för ”normativ spontanitet”. Med detta menade vi att spontanitet både är ett sätt att leva på men framförallt ett ideal som man strävar efter att uppnå. De unga i vår studie förknippade planering med någonting tråkigt och icke-eftersträvansvärt och ville gärna framhäva sig själva som icke-planerande och spontana. Man förväntas vara spontan; det är ett slags normaltillstånd.

Spontaniteten förstärks och förenklas av tillgången till ny teknik. Men hjälp av min mobiltelefon har jag möjligheten att vänta in i det sista med att bestämma plats för ett möte. Med teknikens hjälp är också andra mer lockande aktiviteter än den jag hade tänkt mig närmare. Genom att skjuta upp planering in i det sista finns möjligheten att känna efter och fråga sig själv: ”vad har jag verkligen lust att göra just nu?”. Sen gäller det bara att någon annan har lust att göra samma sak.

Vi får se hur det blir med vår vinkväll. Vi sköt upp det beslutet.

Konsumentdriven musikdistribution på frammarsch!

15 september 2011

Av Åsa Jonsson

dcopy1 Konsumentdriven musikdistribution på frammarsch!

Prince släppte sitt senaste album 20Ten via tidningen Daily Mirror och Daily Record förra året. Orsaken var att han anser att ”internet är helt ute” och jämför det med MTV ”som en gång var hippt för att sedan bli omodernt”.

Distributionsvägarna för att sprida, och försöka tjäna pengar, som musiker och skivbolag blir fler och fler:

Koder på drycker som ger gratis nedladdning av en låt, tex Petters samarbete med Loka: Petter featuring Loka.

petter1 Konsumentdriven musikdistribution på frammarsch!

Mamia Music kombinerade musik med mode och samarbetade med svenska juvellerarduon Yvone Christa när de skulle lansera svenska exporten Sheri. Ett USB-minne innehållande debutalbumet ”First Sign” integrerades i en berlock med tillhörande kedja och såldes i limiterad upplaga i Yvone Christas butiker.

phpthumb generated thumbnailjpg1 Konsumentdriven musikdistribution på frammarsch!

”Det här är ett nytt, kreativt sätt att lansera musik på. Vi vill möta Sheris målgrupp i deras vardag och anser att det krävs nya sätt för musikbranschen att nå ut till nya målgrupper, vilket är anledningen till att vi tagit fram denna idé”, säger Frank Bonn, VD på Mamia Music i en pressrelease publicerad på ‘Mynewsdesk’. Läs den i sin helhet här.

I augusti valde Björk att släppa sitt nya album Biophilia som en app för Iphone och Ipad. När man öppnar den första gången leds man in i Björks elektroniska tredimensionella universum, guidad av David Attenborough som förklarar hur man ska orientera sig och vilka möjligheter som finns. Man får en gratis låt när man laddat ner appen, sedan få man betala om man vill få tillgång till fler. Just nu ligger det tre tända stjärnor (låtar) i galaxen och fler kommer tändas allteftersom.  Man får en multimediaupplevelse och varje låt innebär interaktiv utforskning på olika nivåer. Läs mer om albumet här.

bjork21 Konsumentdriven musikdistribution på frammarsch!

Även sätten vi konsumerar musik förändras. Vi vill ha nytt oftare, är otrogna och rastlösa lyssnare och vill skapa våra egna spellistor. Vem vill köpa ett helt album när man kanske bara gillar en låt? Med de sociala medierna, som tex Facebook, har det även uppstått snabba, enkla sätt att dela och tipsa varandra om ny musik.

fejjan1 Konsumentdriven musikdistribution på frammarsch!

En av skaparna till  Viral Music List, Andreas Ahleniusen, säger att de hittills upptäckt 25 miljoner delningar av länkar till låtar, album och artister på Spotify enbart från Facebook, och då är en stor del av användarna fortfarande bara i Sverige. Viral Music List är förövrigt en hemsida där man gör topplistor baserat på vilka Spotify-låtar som sprids mest på Facebook, till skillnad från topplistor som baseras på antal flest sålda singlar och album.

viral music list1 Konsumentdriven musikdistribution på frammarsch!

I ett pressmeddelade från Ifpi 12 augusti meddelar man att den digitala musikförsäljningen för första gången gått om den fysiska i Sverige, som har gått ner med hela 33,1 procent. Men samtidigt som internet har gjort musiken mer lättillgänglig så har den också blivit fysiskt ogripbar, vilket har gjort att det har blivit en motreaktion där vinylskivorna fått ett uppsving. Trots att vinylförsäljningen står för endast 1 procent av den totala musikförsäljningen så har den, bara under året, ökat med 115,4 procent.

20110902165007458 00021 Konsumentdriven musikdistribution på frammarsch!

I Sverige finns det idag bara en person som tillverkar vinylskivor; Kalle Viktor som har sin tillverkning i Urshult, Småland. Där har han pressat skivor på heltid, sedan fyra år tillbaka, åt bland annat Teddybears Sthlm, Håkan Hellström, Anna Ternheim, Johnossi med flera. I SJ:s Kupé nr 7 2011 kan man läsa mer om Kalle och hans vinyltillverkning.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Utanför lunchboxen

9 september 2011

Av Elisabet Sjölund

I Skåne kallade vi lunch för middag när jag var barn. Middagen var helt enkelt måltiden man åt mitt på dagen. Nu har jag lärt mig att det heter lunch.

Lunchen är dock idag mycket mer än en måltid mitt på dagen. Den är för många ett gyllene tillfälle att hinna med lite mer av allt det där andra. När träningsklubbar erbjuder lunchpass, kyrkor har lunchandakt och diverse institut ger lunchseminarier, kan tanken på att sitta ner och äta i en timme kännas orimligt ineffektiv.

Klubben Lunchbeat gästas av olika DJ:s och erbjuder en timmes möjlighet till dans mitt på dagen i Stockholm, Malmö och Göteborg. Säkerligen dansas det snart till lunchrytmer på fler platser i landet; Lunchbeat har vuxit till en omskriven rörelse. I entrépriset ingår en enkel – ja, just det: lunch. För äta ska man också göra.

lunchbeat1 Utanför lunchboxen

Gå på klubb på takterass – ett sätt att spendera sin lunchtimme, med Lunchbeat

Med de nya lunchaktiviteterna växer behovet och utbudet av smarta måltidskoncept; att tänka utanför den vanliga lunchboxen. Som vi tidigare nämnt utvecklas take-away-genren på både höjden och bredden. Dessutom, som med andra trender är mottrender; antitrender att vänta. Raggmunk med fläsk i kollegors sällskap kan kännas som en nostalgisk fullträff när vi tröttnat på att dansa på takterrasser eller konsumera finkultur under arbetsdagens avbrott. Med andra ord, även om lunchströmningarna handlar om så mycket mer än mat så leder de så småningom ned till det som lunchen från början kanske handlade om: en paus för måltid mitt på dagen.

Billigt eller dyrt – motstridiga budskap om maten

7 september 2011

Av Elin Åström Rudberg

Igår eftermiddag hade Studio Ett i P1 ett inslag om att lågprismaten vinner mark. I inslaget talade man om Livsmedelsföretagens konjunkturbrev där 41 procent av mattillverkarna svarar att just nu så är det lågprisjakten som är fokus ute i butikerna. För ett halvår sedan var motsvarande siffra bara 9 procent. Idag publicerar Dagens Nyheter flera artiklar om att närodlad mat, som ofta är dyrare än den mat man vanligtvis hittar i butiken, är en stark trend just nu. Så hur ska man förstå dessa till synes motsägelsefulla verklighetsbeskrivningar?

Dagens konsumtionsmönster är polariserat – lågpristrenden och vurmen för närodlad och naturlig mat existerar samtidigt både på samhällsnivå och på en individuell nivå. Det är idag inget ovanligt att direktören i slips och italiensk kostym handlar i den exklusiva Östermalmshallen i Stockholm för att en stund senare fynda lågprisvaror i en stor matbutik.

I studier som NINE har gjort ser vi en tydligt trend mot att konsumenter blir allt mer målinriktade och fokuserade på att få ut ett så stort värde som möjligt för sina pengar. Just en ökning av den målinriktade och försiktiga konsumtionen påpekades även i inslaget i Studio Ett. Att inte bli lurad är en grundregel som fler och fler konsumenter följer; man vill på ett tydligt och logiskt sätt förstå vad det är man betalar för.

Vi har exempel på människor som inte köper lättprodukter eftersom man förstår att de ofta är utspädda med vatten, och det vill man inte betala för. När man handlar charkprodukter är man ute efter produkten som ger mest köttråvara för ett givet pris. Enligt samma logik handlar många människor lågprisprodukter när de kan övertyga sig själva om att den ofta upplevda sämre kvaliteten på produkten inte är större än vad det låga priset motiverar. Vi har helt enkelt blivit mer kräsna och krävande och väger hela tiden för- och nackdelar med faktorer som pris, naturligt, närodlat etc. mot varandra.

Normerna kring hur vi äter har också luckrats upp de senaste åren vilket  påverkar hur vi handlar mat. Det är idag inte konstigt att lyxa till det en vardag med champagne och oxfilé för att nästa dag äta fiskpinnar och potatismos. På detta sätt uppluckras också när och hur vi handlar dyr respektive billig mat. Resultatet är en konsument som ofta agerar motsägelsefullt och svårförutsägbart.

En omvärldsfaktor som gör att vågskålen tippar åt just lågprishållet är såklart det osäkra ekonomiska världsläget. Men samtidigt som jag sparar pengar genom att handla basvaror på Lidl vill jag unna mig en närodlad köttbit ibland. För det är en lyx som jag som svensk konsument fortfarande har råd med.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

En tid för återanvändning

3 september 2011

Av Elin Åström Rudberg

Alla som har letat efter en soffa eller en bokhylla på Blocket vet att det finns en möbeltillverkare som är kraftigt överrepresenterad bland sökträffarna. Japp, IKEA-möbler finns överallt på andrahandsmarknaden. Det här har såklart IKEA själva insett och startade för några dagar sedan ett samarbete med just Blocket för försäljning av begagnade IKEA möbler. Idag, den 4 september, ordnas även loppisar på IKEA-varuhus runt om i Sverige vilket flitigt har marknadsförts.

Liknande initiativ har tagits av många andra aktörer tidigare (som t ex Acne som har en butik med begagnade Acne-kläder i Stockholm), men nu ger sig alltså även ett av Sveriges största företag sig in på detta område. Timingen känns helt rätt. Ekonomisk kris och ökad miljömedvetenhet gör konsumenter mer mottagliga för att shoppa begagnat. Begagnat-marknaden är också gigantisk. Blocket, som är den största enskilda aktören hade varor som motsvarade 6,4 procent av Sveriges BNP till salu under 2010.

I konsumentstudier som NINE har gjort framkommer också att möjligheten att återanvända en produkt eller en förpackning värdesätts mycket högt av allt fler. Det kan handla om återanvändning för samma syfte, eller för något helt annat. Tiden då vi stoppade våra strumpor må vara över, men den tiden är också över då vi utan att tänka slängde ut det mesta som kändes gammalt för att köpa nytt.

Apropå återanvändning och resurseffektivitet tycker jag att det ska bli spännande att följa vad som händer på inredningsmarknaden i Sverige den närmaste tiden. Trenden vad gäller fasta inredningar, som kök och badrum, har under flera år handlat om att slänga ut gamla, men ibland väl fungerade, köks- och badrumsinredningar för att istället bygga det som känns ”ljust och fräscht”. Den trenden borde vända inom kort till ett mer nyanserat förhållningssätt med mer fokus på återanvändning och återvinning och varför inte nya företag som startas till följd av detta?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,