Guerilla Dining, Underground Restaurants, Puerta Cerrada

31 augusti 2011

av Åsa jonsson

Sverige har haft några få genom åren och i dagsläget finns det bara en som är mer ”känd” och öppen för alla; Hemma hos Linn.

Ute i världen finns det oändligt många fler och ett antal communities där man kan hitta en i närheten, dela recept, bjuda in till ett, råd för hur man skapar en egen osv.

Jag syftar på de, bla kallade, Supper Clubs som de senaste åren spridit sig över världen.

En av pionjärerna till Supper Club-konceptet heter Kerstin Rodgers, som är matskribent och rockfotograf. Hon kallar sig Ms Marmite Lover på den blogg och den community hon startat; The Supperclub Fan group, och har drivit sin middagsklubb ”The Underground Restaurant” i London sedan 2009.

msmarmite portraits 03541 Guerilla Dining, Underground Restaurants, Puerta CerradaMs Marmite Lover

Supper club-konceptet grundar sig på att kockar eller olika slags matentusiaster lagar och bjuder gäster på mat i sina egna hem, då framförallt inte sina vänner, utan ett event skapas på nätet där intresserade sedan kan anmäla sig. Priserna varierar men är ofta inte mer än värdens kostnader. Det personliga och mysiga i att äta hemma och få hemlagat kombineras med en annorlunda upplevelse och möten med nya människor.

Det finns även liknande event fast med fokus på just att träffa nya människor, ett annorlunda sätt att hitta en ny date. Då äter man tex förrätten hemma hos en person, middagen hos nästa och avslutar med dessert hos en tredje, och för varje hem och rätt träffar man en ny uppsättning människor.

dinner exchange1 Guerilla Dining, Underground Restaurants, Puerta Cerrada

Om man vill starta en egen underjordisk restaurang har Kerstin Rodgers skrivit en bok i ämnet som kom ut tidigare i år, med goda råd baserade på sina egna erfarenheter. Den innehåller även berättelser om hennes upplevelser som hemmakock och smaskiga recept.

dsc028841 Guerilla Dining, Underground Restaurants, Puerta Cerrada

Supper Club: Recipes and Notes from The Underground Restaurant

Mer exklusiva och exkluderande varianter av ”Guerilla Restaurants” finns där väletablerade restauranger med toppkockar poppar upp på tillfällig plats, och där ett speciellt utvalt klientel serveras mat i toppnivå i annorlunda setting.

The Dinner Exchange, å andra sidan, arrangerar event-middagar lagade på matavfall som slängts trots att den i allra högsta grad är ätbar, sk ”freegan dinners”. I början bjöds vänner in som betalde en liten summa för servicen. Pengarna donerades i sin tur till Fareshare, en välgörenhetsorganisation vars mål är att minska matbrist hos fattiga. Idag vill The Dinner Exchange väcka debatt kring vad vi gör med matavfall och samtidigt vara ett socialt event för intressanta möten människor emellan.

invitation singing dinner exchange 16 Guerilla Dining, Underground Restaurants, Puerta CerradaInbjudan, The Dinner Exchange

Ursprungligen menar vissa att matklubbarna härstammar från Kubas ”paladres”. Paladres är privata restauranger/kaféer som drivs i hemmiljö, de serverar ofta lokal mat och får enligt lag servera max 12 gäster. La Guarida, i Havanna är en av de mer kända och populära paladres. De har under en längre tid serverat både lokalbefolkning och turister vällagad lokal mat i en lägenhet som tidigare användes som hem.

la guarida 21 Guerilla Dining, Underground Restaurants, Puerta CerradaLa Guarida

Läs mer om middagsklubbar på: The Ghetto Gourmet, Saltshaker

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Den fula maten

24 augusti 2011

Av Elisabet Sjölund

Min hemkunskapslärare på högstadiet gjorde hela klassen uppmärksam på att vi äter med ögat. ”Ögat, tänk på ögat”, sade hon menande när jag och min bästa kompis ställde fram kastrullen på bordet i stället för att använda, de av hemkunskapskurserna sedan 70-talet nyttjade, uppläggningsfaten. ”Skönhet ligger i betraktarens öga”, menade jag och bästisen som tyckte att kastrullerna var snyggare. Att upplevelsen av mat och det man äter ofta påverkas av hur det ser ut kunde vi dock hålla med om.

I juli skrev bland annat Dagens Nyheter om morötter som ratas av butikerna på grund av att deras utseende inte håller måttet. EU har tidigare tillämpat regler rörande ojämnheter hos olika frukter och grönsaker men detta regelverk har avskaffats. Livsmedelsgas för köttförpackningar innehåller ofta syrgas – med syfte att förstärka den röda färgen men med bieffekten att köttets hållbarhet och kvalitet försämras jämfört med andra förvaringsmetoder. Även detta har belysts i medierna under året.

Med varnande rapporter om matsvinnets negativa miljöpåverkan och resursslöseri verkar det i allt fler fall orimligt att av estetiska skäl döma ut livsmedel, eller ännu värre – påverka dem till sämre kvalitet. Förväntningarna om hur en gurka ska se ut eller vilken färg kött ska ha har påverkats av vad vi blivit vana vid att se men förhoppningsvis är det inte för sent att bredda referensramarna och bli mer tillåtande. Om inte annat kanske en speciell, svagt belyst hörna i matbutiken kan tillägnas den fula maten och de konsumenter som vågar sig dit…

Ps. Genom ett besök på en restaurang där du serveras och äter i totalt mörker, t.ex. Svartkrogen, kan du testa och utreda den visuella perceptionens (eller avsaknaden av densamma) påverkan på din måltidsupplevelse…

Budskap i det offentliga rummet

22 augusti 2011

Av Åsa Jonsson

21 Budskap i det offentliga rummet

I söndags  förra helgen avslutades riksteaterns internationella gatukonstevent Art of the Streets 2011, där några av världens mest intressanta gatukonstnärer inspirerade med bla workshops, föreläsningar, livemålning, battles och filmvisning.  Stockholms stad stoppade reklamaffischerna för eventet men det drog ändå ca 6000 personer, en rekordsiffra. Här kunde man se tex Blue, som ofta kombinerar graffitin med performance och elektronisk musik, utföra en livegraffiti.

blue1 Budskap i det offentliga rummet

Verk av Blue

Debatten kring huruvida gatukonst är en konstform eller inte, ska vara legal eller inte, uppviglar till kriminalitet eller inte är ständigt pågående och det är många som vill göra sin röst hörd. Tex lärare som inte får undervisa i eller om graffiti, då Stockholms policy som antogs 2007, förbjuder allt som ”kan väcka intresse för klotter”. Sossarna i Stockholm förordar legala väggar och ett regelverk, medan Moderaterna vidhåller sin nolltolerans.  Det doktoreras i ämnet både ur konstvetar- och kriminologiperspektiv. Personligen blir jag mer provocerad av fula annonser och rörlig media som vill locka till konsumtion i det offentliga rummet och som stör stadsutsikten, något jag definitivt inte valt själv, än gatukonst.

Gatukonsten har på senare tid blivit  finkultur och verk ställs ut på gallerier (tex i våras visades Ruskigs verk på galleri Couture) och går för ansenliga summor på auktioner runt om i världen. Senast i maj såldes konst av den världsberömde Banksy av Lauritz i Stockholm och hans verk byter ägare för miljoner. Bland de svenska konstnärerna kunde man se Akay (började sin karriär som konstnär på 1980-talet och skapade den påhittade ideologin Akayism), Peter Baranowski (ibland kallad ”Klisterpeter”) och Nug (Magnus Gustafsson) som gjorde stora rubriker och ålagts betala skadestånd till SL då han gjorde videoverket Territorial Pissing som elev på Konstfack. Till och med den 18 september i år ges den första stora gatu-utställningen  ”Walk this way” i staden Køge på Själland, Danmark och arrangeras av KØS. KØS är Danmarks ”specialmuseum” för konst i det offentliga rummet och har funnits sedan 1977.

banksy if graffiti changed anything it would be illegal fitzrovia london april11 10001 Budskap i det offentliga rummet

Banksy

När man talar om gatukonst tänker många på just graffiti men gatukonst är ett långt vidare begrepp. Stickkontakt har prytt gatorna genom att sticka in tex bänkar, lyktstolpar och i detta ”mjukare” utförande är det en mer accepterad och oförarglig form av gatukonst.

gggup 146711841 Budskap i det offentliga rummet

Stickkontakt

The Little People Project” lämnar miniatyrmänniskor på olika platser i olika konstellationer framförallt i London.

trespassing1 Budskap i det offentliga rummetThe Little People Project

Ge er ut på gatorna och spana, titta uppåt, neråt, åt sidorna, zooma in och zooma ut så kommer ni säkert upptäcka något väldigt olagligt, spännande, roligt, vackert eller kanske väldigt fult!  För de som bor i Stockholm anordnar Tobias Barenthin Lindblad gatukonststadsvandringar i egen regi.

Nedan kan ni se bilder av gatukonst som hittats på nätet och sådan jag tagit hemma eller på resande fot.

jan vormann dispatchwork21 Budskap i det offentliga rummet

Jan Vormann

pixelpour kelly goeller1 Budskap i det offentliga rummet

Kelly Goeller

aten11 Budskap i det offentliga rummet

Aten

budapest 41 Budskap i det offentliga rummetbudapest11 Budskap i det offentliga rummet

Budapest

gatukonstvand 311 Budskap i det offentliga rummet

Gatukonstvandring i Stockholm 2007

milano Budskap i det offentliga rummet

milano21 Budskap i det offentliga rummet

Milano

ny71 Budskap i det offentliga rummet

ny11 Budskap i det offentliga rummet

ny21 Budskap i det offentliga rummet

New York

sthlm 51 Budskap i det offentliga rummet

sthlm 61 Budskap i det offentliga rummet

Stockholm

valencia1 Budskap i det offentliga rummet

Valencia

Se även:

www.gatukonst.se

www.betongliv.com

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

För enkelhetens skull

17 augusti 2011

Av Elisabet Sjölund

Vi återkommer till strävan efter det enkla här på Consumerinsight.se. Elin Åström Rudberg nämner i sitt senaste inlägg bl.a. nya livsstilsmagasin med fokus på hjälp för moderna människor att leva ett enkelt och effektivt liv. Åtråvärda tips i tider av informations-, tjänste-, och produktöverflöd och den samtidigt gnagande medvetenheten om miljöhot och behov av att leva på ett mer uthålligt sätt.

Men kan man kombinera det enkla och det resurseffektiva?

I Sverige blir sommaren och semestertiden en period med extra fokus på det enkla och primitiva livet. Sommarvädret, ljuset och ledigheten tillåter konsumenter att prioritera ned bekvämlighet till förmån för de känslor av tradition, nostalgi, och frihet som för många associeras med stugor på landet, naturhamnar och camping. Att komma närmare naturen är för många synonymt med att leva enkelt.

Utan tvekan kan sommaren vara ett tillfälle att reflektera över vilka vardagsbekvämligheter man faktiskt skulle klara sig utan, hur mycket yta man egentligen behöver att leva på och vad man kan tänka sig att prioritera bort.

Samtidigt är det ofta där, på landet och i båten, som man tummar på det där med sophantering (förutsättningarna finns inte riktigt där), konsumerar produkter med större miljöbelastning (mer praktiskt), man köper en shabby chic-byrå på aktion; visserligen begagnad men absolut onödig och med behov av lite ny färg och först lite avlutning (så charmigt och resurseffektivt att köpa second hand).

På lantställena, i juli, köps kanske färre hemmabiosystem och märkesjeans men fler begagnade möbler, mer lådvin (som kanske hjälper till att öka toleransen för det primitiva livet), fler och smartare grillprylar och mer bensin till småbåtar, vattenskotrar och gräsklippare. Den moderna människans behov av att konsumera hittar nya vägar.

Det enkla och lätta livet

15 augusti 2011

Av Elin Åström Rudberg

Hösten närmar sig och möjligtvis även risken att vi halkar in i en ny lågkonjunktur vilket ju skulle vara extra bittert eftersom det känns som att vi knappt har hunnit ur den förra. Att döma av rubrikerna i media den senaste veckan så är världsläget ganska deppigt.

Så hur ska man då muntra upp sig själv när semestern är slut och vardagen tar vid i en osäker omvärld? Ja, kanske genom att ta del av den här spaningen.

Jag har tidigare skrivit om olika uttryck för hur människor försöker förenkla och effektivisera sin vardag. I ett blogginlägg från förra hösten exemplifierade jag med det amerikanska livsstilsmagasinet Ready Made: instructions for everyday life – som fokuserar på olika tips och idéer för att hjälpa människor till en enklare vardag. I somras fick jag tips om ytterligare ett magasin med samma tema: Real Simple: life made easier som nu ligger på mitt skrivbord och som enligt min goda amerikanska vän är väldigt populär i USA (ser vi framväxten av en helt ny genre?)

imag01251 169x300 Det enkla och lätta livet

Magasinet har rubriker som ”new uses for old things”, ”modern manners” och ”problem solvers of the month”. Sen att magasinen de facto innehåller mycket av samma slags självhjälpstips, mode och matrecept som helt ”vanliga” livstilsmagasin  – det är en annan sak. Det är infallsvinkeln som är distinkt annorlunda.

Tidsandan talar verkligen för den här typen av kulturella uttryck. Dels finns det starka bakomliggande drivkrafter som ett ökat miljöintresse och ett ifrågasättande bland västvärldens konsumenter av våra konsumtionsnivåer. Lägg till detta en osäker världsekonomi som gör konsumenter försiktigare (även om mentaliteten så klart kan förändras om nyheterna vänder åt det positiva hållet den närmaste tiden). Men i höst kommer många människor att tänka efter en gång extra och fundera på hur man kan använda sina befintliga resurser på ett bättre sätt. Se där, ett sätt att göra både sin egen plånbok och världen en tjänst.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,