Spaning från New York: Digital sammansmältning

27 juni 2011

p111042811 300x225 Spaning från New York: Digital sammansmältning
Apples butik på Broadway på Upper West Side i New York är i princip alltid full med folk oavsett tid på dygnet. På väggen längst bak ses iPad 2 – den nya versionen av iPad som sålde slut i många butiker redan först veckan när den släpptes i mars 2011.

Förra veckan var jag i New York och där händer det alltid spännande saker; nedan en kort spaning om medier och dem digitala utvecklingen.

Hur vi definierar det mediala landskapet förändras i och med att vi får flera tekniska prylar som vi använder för att konsumera media. För 5 år sedan var det i princip bara genom våra datorer som vi kom åt media digitalt. Så kom alla smart phones, och i New York är det tydligt att fler och fler människor även har en iPad eller läsplatta. Enbart under en resa i en tunnelbanevagn kunde jag räkna till 6 personer som satt med en iPad eller liknande.  

Richard Feigin på Mobiento som jag träffade i New York och intervjuade pekade också på denna utveckling inom mobil marknadsföring. Han menar att mobil marknadsföring kommer att integreras med alla andra digitala kanaler: mobiler, laptops, iPads och även TV och att man kommer att se på dessa som en helhet.

Dessutom: New York Times kör en stor reklamkampanj i New Yorks tunnelbana där läsare uppmanas att bli ”digitala prenumeranter”, ”få tillgång till New York Times både på datorn, i mobilen och på din iPad” lyder deras uppmaning. Ett exempel på hur konsumenters nya beteenden slår igenom i näringslivet.

p111037511 300x225 Spaning från New York: Digital sammansmältning

Icke-prenumeranter får tillgång till 20 artiklar i månaden på New York Times online. Vill man läsa mer måste man prenumerera. 

Mycket tyder på att framväxten av smart phones och läsplattor ger traditionella medier en ny möjlighet att ta betalt för redaktionellt innehåll. I USA har man ju annars länge talat om ”the death of newspapers”. Kanske får vi anledningen att omvärdera den slutsatsen om mediehusen lyckas med att ta betalat av den ökande andelen iPad och smart phones användare. Frågan är väl bara vad som händer med de tryckta tidningarna om ”vanliga” prenumeranter går över till att bli ”digitala” prenumeranter” och tycker att det räcker.

Av Elin Åström Rudberg

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Intervju med Richard Feigin, seniorstrateg på Mobiento om mobila trender

23 juni 2011

 Intervju med Richard Feigin, seniorstrateg på Mobiento om mobila trenderFörra veckan träffade jag Richard Feigin som arbetar som seniorstrateg på det svenska företaget Mobiento i New York för att prata om mobil marknadsföring i synnerhet och utvecklingen av teknik och konsumentbeteende i allmänhet.

Mobiento jobbar med mobil marknadsföring åt globala jättar som H&M och Microsoft. De var ett av de första företagen som började satsa på marknadsföring i mobilen mitt under IT bubblan 2001 och idag är man en av de ledande aktörerna globalt inom detta område. Jag och Richard träffades över lunch på ett schweiziskt(!) café i SoHo i New York och nedan följer ett utdrag ur min intervju med honom.

EÅ: Mobiento är ju en av de mest framgångsrika aktörerna inom mobil marknadsföring. Vad tror du ligger bakom företagets framgångar?

RF:  Jag tror en av de viktigaste förklaringarna är att man var bland de första på marknaden. Mobiento var en av de första aktörerna, vi startade redan 2001, begreppet ”mobile marketing” fanns knappt, då handlande det mest om sms utskick. Teknologin var inte så utvecklad, men man såg att det här var en ny kanal. Under åren har man har lärt sig tillsammans med sina kunder. Det dyker upp jätte många nya aktörer idag men de kan inte alls visa upp samma långa erfarenhet som vi har. En annan styrka som mobiento har är att vi är organiserade för att ta hand om hela den mobila kanalen åt ett företag. Från idé och strategi till användarupplevelse och produktion.

EÅ: Vad skulle du säga att mobil marknadsföring är idag?

RF: Det handlar om hur ett varumärke syns och upplevs i din mobiltelefon. Idag tar det sig ofta uttryck i form av appar eller mobila webbsidor. Men det kan likaväl vara sms utskick till kundklubbar. Den senare är fortfarande en viktig och effektiv kanal även om mer av kommunikationen flyttar till rikare format. Mobil marknadsföring är idag också det man kallar för ”locataion based services” som innebär att marknadsfäring kan bli hyperlokal och direkt kopplat till ett sammanhang eller en plats.

Även social medier, som idag är stort i mobilen, ger nya möjligheter till att vidga begreppet mobile marketing. Gränserna mellan traditionell marknadsföring och social marknadsföring suddas ut och det är en fantastiskt spännande utvecklingen. Jag skulle vilja säga att utvecklingen av sociala media idag till stora delar drivs av det mobila beteendet. Samtidigt drivs utvecklingen av Smart Phones och appar av sociala media beteende och behov. Som exempel är ”checka-in” väldigt socialt, men ocskå väldigt kopplat till en mobil. En incheckning är ju kopplat till en fysisk plats vid en given tidpunkt.

EÅ: Du påpekade i en krönika som du skrev i Computer Sweden att ”mobilen inte är en ny målgrupp”, kan du utveckla vad du menar med det?

Mobilen måste man behandla som vilken annan kanal som helst, det finns flera olika målgrupper därute och när ett företag sätter sin mobila strategi så måste man ta olika målguppers beteende i beaktning för att få effektivitet i sin marknadsaktivitet.

EÅ: Har ni märkt att kunder inte alltid har förstått det?

RF: Vissa kunder kommer till oss och säger ”vi vill ha en app”, det är som att säga att ”vi vill synas på TV” men sen har man ingen vidare strategi. Det finns en massa avvägningar; ska det vara en app eller en mobil webbsida, det gäller att tänka på vilken målgrupp man vill nå. Om man har mobil webbsida då når man alla, med en app når man bara iPhone-användare och iPhone användare har en viss demografi i sig. Man måste sätta sig in i vad det innebär att jobba med sitt varumärke i det mobila fönstret. Möjligheten med det mobil marknadsföring är att man kan vara väldigt snäv och väldigt lokal i sin kommunikation.

EÅ: Hur kommer mobil marknadsföring att utvecklas inom de närmaste åren tror du?

RF: Jag tror att man kommer spendera mer pengar på mobil marknadsföring som kommer att tas från andra budgetar, det kommer vara på bekostnad av andra media, av direktreklam, av print, av TV. Sen tror jag att mobil marknadsföring integreras med digital marknadsföring, det handlar om ta ett helhetsgrepp om alla digitala kanaler: mobilen, datorn, iPad och TV.

Jag tror också att utvecklingen kommer bli mer aktivitetsbaserad. I den gamla reklamvärlden satte man upp 100 planscher i en stad med ett budskap. Idag ställs det högre krav på att ha interaktion med sina konsumenter. Den som har bäst interaktion vinner, konsumenten ska få något tillbaka direkt.

Den stora skillnaden är att folk använder sin mobil under hela dygnet idag, man lever med sin smart phone på ett annat sätt. Förut var man online vid sin dator på jobbet. Idag har jag har min väckarklocka på mobilen och direkt när den ringer varje morgon så kollar jag mejlen, och läser kanske en eller två nyhetssidor och kollar Facebook. Och det har jag redan gjort efter fem minuter. Tiden som jag är online har förlängts med två timmar för att inte tala om resvägen till jobbet.

EÅ: Hur skulle du säga att unga amerikanare använder sina mobiler idag?  

RF: En stor del av mobilanvändandet är sociala medier. Mobila Facebook-användare lägger mer tid på Facebook är de som bara sitter vid datorn, Facebook är ständigt närvarnade, man kanske aldrig loggar ur. Vi kan se att e-mail användandet har börjar sjunka bland unga för att ”instant messaging” tar över den rollen både på datorn och i mobilen. Det har blivit mer fragmentiserat;  hur jag skriver ett första meddelande till någon kan vara antingen på LinkedIn, Facebook eller mejlen. Vilken kanal jag väljer är ofta situationsbaserad eller tillgänlighetsbaserad.

EÅ: Hur kommer vi att interagera med varumärken och andra aktörer om 10-20 år ur ett mobilt perspektiv?

Det är svårt att säga, jag tänkte själv på det igår vilka företag som är de viktigaste i vår värld, idag är exempelvis  Google och Apple viktiga på så många plan men saker förändras snabbt. Det handlar både om de tekniska framstegen och om konsumentbeteende, till exempel så spekulerar man redan om huruvida Twitter kommer att bli viktigare än Facebook i och med att Twitter är integrerad i den uppdaterade mjukvaran iOS5 från Apple. Idag tror man ju att Facebook aldrig kommer att försvinna, men det kan ju gå så snabbt, på två år kanske Twitter har tagit över.

EÅ: Ja, ibland hör man också talas om så kallad ”Facebook fatigue”, att användandet av Facebook går ner även bland unga.

RF: Det dyker ju upp konkurrerande kanaler hela tiden med mer specifika användarområden. Min tes är att om man tittar på till exempel sökningar på Internet så kommer det att bli mer vertikalt. Om jag vill ha reda på något om en restaurang i New York då gå jag till Yelp och inte till Google, där finns bättre information. Om jag vill hitta någon som jag vill kontakta då gå jag till LinkedIn. Vill jag följa utvecklingen under till exempel jordbävningen i Japan då går jag till Twitter. Jag tror att Google kommer att tappa lite av sin dominans.

EÅ: Ligger Sverige lite efter USA vad gäller denna utveckling?

RF: Jag tror att Sverige och USA är på samma plats i teorin. Men USA ligger före i praktiken, kanske främst tack vare att man har en population som snabbt kan skapa volym i en tjänst. ”Crowd sourcing” är ett sådant fenomen som absolut gagnas av en större population. Yelp har 17 miljoner recensioner på restauranger vilket skapar en  rik källa till bra information. I Sverige kanske man inte kan uppnå samma validering av restauranger med samma verktyg. Men det finns möjligheter att skapa verktyg som passar en mindre marknad.

Det här gäller även Groupon, det finns många som säger att ”det aldrig kommer ett erbjudande för mig”. Här börjar det dyka upp fler och fler nischade tjänster.

EÅ: Roligt att du säger det, det här skrev jag om på min gamla blogg redan i höstas, då upptäckte jag bland annat en Groupon-liknande tjänst för mammor som heter 8Moms som visserligen verkade ganska töntig, men ändå smart.

RF: Ja, man kan se att det börjar komma mer och mer. Ett kul exempel är Jdeal som står för Jewish Deals och är riktat mot judar i New York och det finns många exempel riktat mot just mammor. Och det kommer ännu mer sånt här som bygger på ”location”, alltså var man befinner sig just nu. Jag tror att detta kommer att revolutionera hela detaljhandeln framöver.

EÅ: Vilka företag/aktörer idag använder mobil marknadsföring på ett innovativt och smart sätt tycker du?

RF:  Jag tycker att Chase Manhattan är ett jättebra exempel som löser ett vanligt amerikanskt problem. I USA får man ofta betalt i checkar och för att få in pengarna på kontot så måste man gå in på ett bankkontor. Nu har Chase Bank gjort en app som gör att man kan ta ett kort på sin check och så kommer pengarna in på kontot. Det tycker jag är revolutionerande. CNN har också en jättebra app som heter I report som gör att man lätt kan rapportera in vad man ser. Jag tycker det är väldigt intressant att tänka på vem som kommer att vara journalist i framtiden, med tanke på Twitter och så vidare, men det är ju en helt egen diskussion i sig.

EÅ: Den diskussionen tar jag gärna en annan dag. Tack så mycket för din tid!

Av: Elin Åström Rudberg

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Påverkar portionspackat perceptionen?

15 juni 2011

Dagens konsument tillbringar mycket tid i farten, on-the-go, på väg till eller från någonting. Vi vill hinna med allt fler olika saker under dagen, varför varje aktivitet får ta allt kortare tid i anspråk – uppstartstiden för varje enskild aktivitet måste minimeras och när upplevelsen av tidsbrist ökar känns varje helhjärtad satsning på ett osäkert kort som en stor investering.

Denna trend har drivit fram och gett plats åt ett ökat utbud av produkter som med fördel ska konsumeras just på väg, någonstans mellan två platser. Produkter som är lätta att bära med sig, som inte är skrymmande eller besvärande att använda på publika platser, vars format tillåter konsumtion på kort tid och som inte kräver ett långsiktigt engagemang – för vem vet vad jag vill göra imorgon? Utbudet av mat, dryck och media anpassas efter den kringflackande konsumenten som vill vara tidseffektiv och vill utnyttja den där kvarten på bussen till att äta, dricka, kommunicera, lyssna på musik eller läsa. Snuttifierat, styckpackat, uppdelat i pixlar av sådant vi vill ha. En avgränsad bit i taget.

Nyligen lanserade förlaget Novellix sina första noveller i fickformat. Tidigare har man främst kunnat konsumera noveller i samlingsvolymer eller i tidskrifter och litteraturformen har nästan känts bortglömd.  Nu finns de alltså styckförpackade. ”Som Pixiböcker för vuxna” som förlagsinnehavarna uttrycker det på Novellix webbsida.  Fyra noveller utkommer åt gången, fyra gånger om året. En greppbar publikation; ett greppbart format, anpassat för den med ambitionen att läsa men med begränsad tid att göra det.

fyran2 Påverkar portionspackat perceptionen?

Första fyran från Novellix

Kanske är det inte förrän nu, när vi skriker efter effektiva, smart förpackade lösningar som passar in i luckorna i våra liv som vi är mogna för novellen på bred front. Kanske har den digitala utvecklingen, där podradiosändningar med nedladdningsbara short stories som ljudfiler förekommit ett tag, faktiskt hjälpt till att bädda för, den på papper tryckta, novellen.

Novellen skiljer sig i sin form från romanen, det ställs andra krav på det kortare, mer koncentrerade formatet. Novellen är i allmänhet inte en bit av en roman utan har en egen form och färg. Den ursprungliga betydelsen av novell var enligt Wikipedia ”en berättelse om en nyhet av underhållande art, en anekdot i lätt framtoning”. Trots att novellbegreppet är bredare idag känns beskrivningen till viss del träffande för vår tids mediekonsumtion och även vår konsumtion i allmänhet.

Konsumtion av litteratur är en sak; konsumtion av livsmedel en annan – men ändå…: En portionsbit brieost kan vara en del av en brietårta. Men portionsförpackad brieost kanske inte riktigt smakar som brietårtan och vi kanske inte vill att den ska göra det. Konsumtionssammanhanget och on-the-go-situationen är annorlunda från den vid en stor middag vilket påverkar perceptionen. I utvecklingen av matprodukter för den kringflackande och tidspressade konsumenten kanske man kan lära sig av novellformen och skapa något som är mer självtillräckligt.  Det kan leda till lösningar som inte bara är mindre, eventuellt återförslutningsbara varianter av storpack utan som på ett helt annat sätt kan stå på egna ben. Om inte en egen genre så kanske en egen form.

Av Elisabet Sjölund

1 vecka 3 utställningar

3 juni 2011

Veckan har varit full av vernissage och utställningar i Stockholm. Personligen hann jag med 3 av dem; Konstfacks Vårutställning, Beckmans examensutställning och ung8 PUB.

Inspirerande, ifrågasättande, undersökande, gestaltande, lekfullt, individuellt, poetiskt, protesterande, känslomässigt, nostalgiskt, sökande, högt, lågt, knasigt, taktilt, ologiskt, metodiskt och i många fall långt ifrån den kommersialism och det kostnadsfokus som härskar i det som så gärna kallas ”verkligheten”. Det overkliga rockar fett! Se, känn!

Beckmans ”The End”

b161 1 vecka 3 utställningar

Mode

img 38061 1 vecka 3 utställningar

b31 1 vecka 3 utställningar

b71 1 vecka 3 utställningar

b41 1 vecka 3 utställningar

halsband1 1 vecka 3 utställningar

beckm51 1 vecka 3 utställningar

b61 1 vecka 3 utställningar

b51 1 vecka 3 utställningar

Form

b111 1 vecka 3 utställningar

b101 1 vecka 3 utställningar

Förpackningskoncept i biologiska material som socker och bivax. Anna Glansén

b131 1 vecka 3 utställningar

b141 1 vecka 3 utställningar

b151 1 vecka 3 utställningar

b81 1 vecka 3 utställningar

Visuell kommunikation

b171 1 vecka 3 utställningar

b181 1 vecka 3 utställningar

b191 1 vecka 3 utställningar

Farmor: modeikon och inspirationskälla till magasinet Maud #1. Tomas Carlsten

b261 1 vecka 3 utställningar

b271 1 vecka 3 utställningar

b291 1 vecka 3 utställningar

imaginary man1 1 vecka 3 utställningarb221 1 vecka 3 utställningar

b251 1 vecka 3 utställningarb231 1 vecka 3 utställningar

Konstfack Vårutställning 2011

k41 1 vecka 3 utställningar

k141 1 vecka 3 utställningar

Textiles (bachelor)

k22 1 vecka 3 utställningar

k123 1 vecka 3 utställningarPixtel Shapes är ett modulkoncept för rummet som låter användaren skapa själv; väggar, möbler, ljudabsorbenter, figurer eller dekorationer. I ett kontorslandskap, på arbetsrummet eller hemma är Pixtel Shapes en uppmuntran till lek som genererar kreativitet och rörelse. Sara Reinholtz

k132 1 vecka 3 utställningar

Ceramics and glass (bachelor)

k651 1 vecka 3 utställningar

k281 1 vecka 3 utställningar

k511 1 vecka 3 utställningar

k271 1 vecka 3 utställningar

Ceramics and glass (master)

k401 1 vecka 3 utställningar

k381 1 vecka 3 utställningar

k521 1 vecka 3 utställningarEko-filosofisk synvinkel kring relationen mellan människan och naturen. Signe Dalsgaard Egborg.

k67 1 vecka 3 utställningar

Experience design (master)

k681 1 vecka 3 utställningar

k631 1 vecka 3 utställningarJosefin Vargö har i sitt projekt designat ett nätverk runt surdegarna och deras historia.

Formgiving intelligence (master)

k901 1 vecka 3 utställningar

k1 1 vecka 3 utställningar”What does it mean to give bodily form to this medical design project? How does the use of a tactility and haptics interface on a surface that may resemble a soft body help response from the staff and relatives as they encounter with the patient? In what way can the medical design process develop in a way to help patients regain humanity?” Cristine Sundbom

k801 1 vecka 3 utställningar”De flesta människor ser bara den färdiga produkten på bloggar eller i tidningar och det är nästan som om bilden är viktigare än det verkliga objektet. Hur förändrar det bildens roll inom fältet produktdesign och vilka nya krav kommer detta att ställa på produktfotografin?” Karin Wallenbeck

Graphic design and illustration (bachelor)

k841 1 vecka 3 utställningark85 1 vecka 3 utställningar”Tilly och Gul är ballerinor på Cirkus. En kväll efter föreställningen sitter de på tältets tak. En stege leder dem upp i de blå och vidare bort på ett äventyr till havs…” Fideli Sundqvist

k2001 1 vecka 3 utställningarUret berättar om den kallaste vintern och tillsammans försöker de svara på den eviga frågan: Vad kom först, kotten eller trädet? Malin Koort

Industrial design (bachelor)

k791 1 vecka 3 utställningarMin leksak är tänkt att skapa en brygga mellan barn med och utan rörelsehinder och ge barnen möjligheten att leka ohämmat och jämlikt. En leksak för alla, med sina rötter i ett rörelsehindrat barns perspektiv. Josefin Ambring

InSpace (master)

k1121 1 vecka 3 utställningar

k1201 1 vecka 3 utställningar”Knuttimring är ett hantverk, en tyst kunskap som är svår att överföra till en annan person genom att skriva ner eller verbalisera.” Sophia Lithell

Interior architecture and furniture design (bachelor)

k1151 1 vecka 3 utställningar

k1171 1 vecka 3 utställningar

Jewellry + Corpus (master)

k1051 1 vecka 3 utställningar

k1062 1 vecka 3 utställningar

Storytelling (master)

k601 1 vecka 3 utställningar”Min berättelse utspelar sig i det svenska vinterlandskapet och rör sig långsamt mot våren. Det kretsar kring en liten by och de invånare, figurer och berättelser som befolkar den. Djur, hus och människor har ondskefulla avsikter och planerar skumma företag och uthärdar tomma hörn och oidentifierade skuggor.” Stephanie Wiegner

k2021 1 vecka 3 utställningar

k931 1 vecka 3 utställningar”Varenda del av mig, vare sig ett finger eller en fot, varje liten skråma och rynka har sin egen berättelse.
Jag har fångat upp de här berättelserna genom att kartlägga min kropp och visa upp mitt förflutna och sammanställa allt till en enda kartbok. Resultatet är en kartografi över en livstid.”

Ludwig Haslberger

Textile in the expanded field (master)

k91 1 vecka 3 utställningar

k111 1 vecka 3 utställningar

k81 1 vecka 3 utställningarI dessa textilier för interiör skapas en spänning i mötet mellan vävda mönster och fotografiska bilder. Matilda Olsson

k7411 1 vecka 3 utställningar

k2031 1 vecka 3 utställningar

Ädellab / Metal design (bachelor)

k771 1 vecka 3 utställningar

k751 1 vecka 3 utställningark761 1 vecka 3 utställningar

k981 1 vecka 3 utställningarAlla som på morgonen försökt fånga sina drömmar har upplevt dess märkliga flyktighet. Man anar dem, diffusa fragment och känslotillstånd som kommer och går. Försöker man att greppa dem glider de mellan fingrarna. Karolina Hägg


k2041 1 vecka 3 utställningark1001 1 vecka 3 utställningarSofia Eriksson

k1021 1 vecka 3 utställningarBy locking up a part of the world, a new world is created. Simon Westling

k1091 1 vecka 3 utställningar

ung8

u111 1 vecka 3 utställningar

u211 1 vecka 3 utställningar

Av: Åsa Jonsson

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Hus som håller

2 juni 2011

I fredags var det invigning av utställningen Cocong – Arkitektur som Håller på Kulturhuset i Stockholm. Initiativtagarna Elise Grosse och Nadia Tolstoy presenterade en ”catwalk” med sex arkitektoniska modeller varav en även fanns att beskåda i naturlig storlek på Kulturhustaket . Utställningen visar exempel på grönt byggande, inkorporerar olika tekniker och material kopplade till miljömässig hållbarhet och är resultatet av ett cirka ett år långt utforskande innovationsprojekt.

 Hus som håller

 

 

 

 

 

 

 

 

YSL – Yta, Styrka. Lätthet: Byggnadsmodellen som utnyttjar fördelarna hos wellpapp

Modellerna har namn som snarare för tankarna till mode än till byggnader som till exempel YSL (yta, styrka lätthet; presenterat som ett hus baserat på wellpapp ) och Mode de Vie (huset där växtlighet både är levande byggnads- och konsumtionsmaterial). Initiativtagarna själva använder begreppet Archi Couture  och vill betona det positiva och inspirerande snarare än att komma med pekpinnar om den klimatpåverkan byggnadssektorn står för.

 Hus som håller

 

 

 

 

 

 

 

 

Mode de Vie – modellen som åskådliggör ett levnadssätt och boende där grönskan får större betydelse

Cocong är exempel på ett initiativ där man i skärningspunkten mellan forskning, industri och design med konkreta framtidsbilder vill skapa dialog och inspiration för framtida utveckling.

Utställningen Cocong – Arkitektur som Håller visas i Ekoteket på Kulturhuset till oktober 2011.

Av Elisabet Sjölund