Tillsammans är vi smartare konsumenter

27 maj 2011

Det sägs att vi lever i individualiseringens tidevarv och det är förvisso sant, men samtidigt ser vi fler och fler exempel på motsatsen: människor som går samman för att påverka, förändra eller konsumera. Vi kan kalla det för en ny form av kollektivism där människor organiserar sig med hjälp av modern teknik. Exemplen är många och skiftande. Vi har det politiska fältet med den roll Facebook-grupper spelade för flera av proteströrelserna i Mellanöstern och Nordafrika i början  av 2011. Och vi har konsumtionsfältet, där exempelvis Groupon erövrar världen med sina digitala rabattkuponger som bygger på att flera människor går ihop och köper tjänster och produkter från lokala företagare.

Mycket pekar på att vi bara har sett början på en utveckling av en ny form av kollektiv konsumtion som förändrar och utmanar det sätt som människor konsumerar på idag och hur traditionella affärsmodeller ser ut. Just Groupons framgångar visar vilken potential som finns i tjänster som både är enkla och som skapar win-win situationer för både konsumenter och företag. Det är framförallt två drivkrafter som ligger bakom utvecklingen: en ökad skepsis bland konsumenter till västvärldens konsumtionsmönster (som ofta liknas vid överkonsumtion) samt den tekniska utvecklingen som möjliggör helt nya typer av plattformar för tjänster och produkter.

Under hösten 2010 publicerades en intressant och uppmärksammad bok i USA: ”What’s Mine Is Yours: How Collaborative Consumption is Changing the Way We Live” där författarna beskriver uppkomsten och utvecklingen av den moderna kollektiva konsumtionen. Det är spännande läsning men det mest spännande är att ju mer man fördjupar sig i ämnet desto större och mer outtömligt verkar det bli. Utrymmet för att skapa tjänster som bygger på principen om kollektiv konsumtion är uppenbart mycket stort.

 Tillsammans är vi smartare konsumenter

Några av de mest spännande initiativen som jag har har läst om:

 • Skillshare – startat i USA, bygger på principen att alla har något att lära ut, och alla kan lära sig av någon annan. En person som har något att lära ut (t ex hur man grillar en perfekt biff eller blir en proffsig talare) lägger ut information om sin lektion på Skillshare och de som är intresserade anmäler sig (själva lektionen sker alltid ”på riktigt”, dvs inte webb-baserad undervisning).
 • Tourboarding – kinesiskt företag som bygger på idéen att koppla ihop utländska turister som vill besöka Kina med lokalbefolkningen som vill förbättra sina språkkunskaper. Utländska besökare får guidning och upplevelser i utbyte mot att de talar engelska (eller ett annat språk) med deras lokala värdfamiljer.
 • Netcycler – startat i Finland gör det möjligt för människor att byta, ge bort och få nya saker genom deras plattform. Har du en gammal gitarr och avlagda barnkläder så kan du lista sakerna och även skriva vad du skulle vilja ha i utbyte. Netcycler hittar kopplingar mellan användare (i 2 eller 3 steg) vilket ökar chanserna för att du ska få det du vill ha.

I mångt och mycket handlar den här trenden om att ta tillvara på de resurser vi har och utnyttja dem på bästa sätt. Ett tankesätt som verkligen ligger i tiden.

Av Elin Åström Rudberg

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Det rör på sig

25 maj 2011

Jag tillhör gruppen som tycker att utomhusätande förgyller måltiden och livet. Huruvida det är nostalgi från fikastunderna på skogsmulle, för mycket inomhusarbete vid datorskärmen/skrivbordet eller dåligt bordsskick som är huvudanledningen är oklart men utemat rockar. En viss planering krävs dock för den konventionella picknicken med medhavda smörgåsar, salladsburkar, termosar och annat – vissa typer av mat är dessutom inte anpassade för picknickkorgar.  Det spontana utomhusätandet tarvar hjälp utifrån.

Länge fick den spontana utomhuskonsumenten nöja sig med varmkorv, hamburgare eller möjligtvis servicebutikernas utbud av färdigpackade smörgåsar. I Malmö har falafel också varit ett viktigt inslag ett tag men generellt sett var urvalet begränsat.  Mycket har dock hänt i takt med att allt fler intar måltiderna i det publika rummet.

Wraps, bagels, dumplings och andra nyare snabbmatskoncept utmanar de traditionella take-away-köken och dagligvarukedjorna inrymmer allt oftare avdelningar för ”convenience”-konsumtion; praktiska produkter att ta med och äta direkt.  Nu ser vi dessutom små uppstickare på temat äta ute och spontant: de mobila miniköken.

gulaschvagnen31 Det rör på sig

Allans och Fallans Våfflor – ett mobilt våffelkök som man kan stöta på vid Nytorget på Södermalm under helgen är ett exempel. Allan och Fallan säljer våfflor som gräddas vid den hemmakonstruerade vagnen; våfflor som tillagas enligt hemligt recept. Gulaschvagnen, även den ett hemmabygge som bland annat erbjöd besökare på Konstfacks Julmarknad värmande gulasch med tillbehör i december 2010 är ett annat exempel.

I New York är trenden med mobila kök mognare och finns i bredare skala. Ombyggda lastbilar som inhyser riktiga kök; gourmet vans, pryder stadsbilden och erbjuder schysst mat till humana priser. Var i grannskapet din favoritmat befinner sig just idag kan du ta reda på genom att till exempel följa den med en iPhoneapplikation.

Det är något spännande med det dynamiska i maten som kommer på besök. Kanske förstärks känslan av att man bör passa på; det här är inte för evigt. Det blir något av en happening; som när cirkusen kommer till stan och påminner lite om glassbilen som på min gata drev man ur huse; kanske egentligen mer för att bilens ankomst var en händelse som samlade grannarna på gatan än för själva päronisglassens kvalitet eller pris…

… och så till sist; en tanke om själva kuvertet hos den mobila minikrogen; förpackningen: den allt mer dynamiska take-awayscenen öppnar för spännande utveckling av förpackningar – här blir förpackningarna ju också servis. Hur ska de se ut, kännas och fungera för att den spontana utomhuskonsumentens upplevelse ska bli optimal samtidigt som de fungerar i det mobila köket, minimerar spill och utnyttjar resurser på bästa sätt? Här finns mycket utmanande och roligt arbete att utföra!

Av Elisabet Sjölund

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Cykeln – livsstil, mode, identitet

23 maj 2011

kollage11 Cykeln – livsstil, mode, identitet

En vän skrev nyligen på Facebook att nytillkomna cyklister i Sydney har neon som gemensam nämnare, men att dessa sedan faller inom två kategorier; fashionistas med neon-pimpad cykel eller miljöaktivister med neonfärgad väst och ergonomisk hjälm.

Mode, livsstil, identitet; det är en bra sammanfattning av det som hänt med cykelkulturen som fullkomligt exploderat de senaste åren.

I Stockholm har antalet cyklister fördubblats under det senaste decenniet, ca 150 000 cyklister cyklar under ett dygn, och trots detta prioriteras inte cykelbanenätet (en artikel om detta i DN här) och samtidigt höjs SL-kortet med 100 sek per månad (”inte mer än tre chipspåsar”), vilket inte lär minska cyklandet.

Cykelanvändandet har gått från att ha varit något miljöpartister (transportmedel) eller sportfånar (träningsredskap) ägnar sig åt, till att bli en folkrörelse.

Och fördelarna är många. Det är miljövänligt, billigt, snabbt, effektivt, ett bra sätt att röra på sig i stadsmiljö och dessutom ett ypperligt tillfälle att manifestera sin identitet. Som följd ges produkter – som tidigare kanske framförallt uppfyllt en funktion – form, färg och material i syfte att locka vald målgrupp.

Cykelhjälmarna mina lillasystrar hade när vi var barn var i vit frigolit och de såg ut som små svampar på väg till skolan. Jag var däremot väldigt cool, cyklade helst utan att hålla i styret och hade givetvis ingen hjälm alls. Hur tiderna förändras. Nu finns det väldesignade hjälmar på marknaden som snarare är en självklarhet än ett tvång när man ger sig ut och även uppsjöar med andra spännande produkter som alla vill möta det ökade cykelintresset.

Innovativa Hövding har haft stora framgångar med cykelhjälmen man bär som en krage och som blåses upp som en krockkudde vid en eventuell olyckshändelse.

hc3b6vding1 Cykeln – livsstil, mode, identitet

Hos den svenska nätcykelbutiken Bike by Me  kan kunden själv skräddarsy sin cykel med olika färger och tillbehör:

bike by me1 Cykeln – livsstil, mode, identitet

Cykloteket  har  flyttar ut till cyklisterna på gatan och erbjuder gratis service på väg till jobbet:

dsc021041 Cykeln – livsstil, mode, identitet

Moncler Gamme Blue’s vårkollektion 2011 designad av Thom Brown presenterades på  Milan Velodrome och har inspirerats av Tour de France och Giro d’Italia. För en recension och mer bilder läs på Style.com och på bloggen HAIKALcium Lowfat.

moncler gamme bleu ss11 71 Cykeln – livsstil, mode, identitet

moncler gamme bleu ss11 61 Cykeln – livsstil, mode, identitet

Gallerian PUB har fokus på cyklar och cykelmode i sina skyltfönster:

pub1 Cykeln – livsstil, mode, identitet

I kafét och lunchrestaurangen Bianchi Café & Cycles har man italienskt cykeltema och säljer även cyklar och har verkstad i angränsande butik.

bianchi cafe and cycles21 Cykeln – livsstil, mode, identitet

Australienska Knog säljer fina cykeltillbehör och accessoarer:

knog1 Cykeln – livsstil, mode, identitet

av Åsa Jonsson

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Hållbar köttkonsumtion? Kort rapport från The Stockholm Dialogue on Global Sustainability

20 maj 2011

Igår var jag på Dramaten för att delta på ”The Stockholm Dialogue on Global Sustainability” på ett del-seminarium som fokuserade på hållbar köttproduktion och konsumtion. Jag var inbjuden dels för att lyssna på några insiktsfulla talare, dels för att delta i en gruppdiskussion med fokus på hur man kan uppmuntra hållbar konsumtion i konsumentledet, med utgångspunkt i hur människor beter sig i dag och vad som driver oss (vid mitt bord deltog bland annat Louise Ungerth på Konsumentföreningen Stockholm).

Det var en spännande eftermiddag; många inspirerande personer och diskussioner i Lejonkulan på Dramaten (som att befinna sig i jordens innandöme, det blev lite kvavt efter några timmar). Men intressant var det i alla fall! Även om det lätt blir överväldigande när man börjar fundera på frågans komplexitet.

skacc88rmavbild 2011 05 19 kl 22 19 3111 Hållbar köttkonsumtion? Kort rapport från The Stockholm Dialogue on Global Sustainability

Nedan följer några tänkvärda punkter som jag gick därifrån med:

 • Det måste till ett mer holistiskt synsätt kring vad som är hållbar köttproduktion. Idag görs väldigt många punktinsatser.
 • Västvärlden äter för mycket kött och det är för billigt. Priset återspeglar inte den sociala kostnaden för produktionen.
 • En grupp tyckte att allt börjar med konsumenten; konsumenten driver företag och företag driver marknaden. Vad betyder egentligen ”sustainability”? Det svaret är inte tydligt för konsumenter och då blir det svårt att komma framåt. Därför måste man enas om gemensamma definitioner.
 • Industrin behöver fler ”best practises” som kan statuera exempel och driva på utvecklingen.
 • Industrin behöver öka transparensen och spårbarheten så att konsumenter kan se hur och varifrån köttet är producerat.
 • Mer expertis i livsmedelsbutiker; det finns sällan kunnig personal vid köttdisken som kan ge råd.
 • Människor är medvetna om att kött har negativ klimatpåverkan, men ändå är det få som är villiga att minska sin köttkonsumtion. Lättaste sättet att ändra beteenden är att skapa ”win-win” situationer för både konsumenter och industri. Om konsumenten kan göra ett val som både är bra för den egna plånboken och för världen så är sannolikheten större att man gör det valet.
 • Ett enkelt sätt är att minska andelen kött som slängs (vilket är stora mängder, särskilt i USA och Europa). Det kan både dagligvaruhandeln och konsumenter jobba med.
 • På slutet några visdomsord: Allt börjar med dig själv! Tänk på vad du själv kan göra för en mer hållbar utveckling och inte om ett år eller på lång sikt, utan imorgon.

Läs även Elisabets tänkvärda inlägg om kött på bloggen och läs en intressant debattartikel om The Stockholm Dialogue på DN.se.

Av Elin Åström Rudberg

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Att säga något och mena det

19 maj 2011

Jag var på kyrkbröllop i helgen. Det var en god vän till mig som gifte sig och redan när klockorna ringde började mina ögon att tåras. Det är ju inte bara jag som blir rörd av bröllop men under ceremonin kunde jag inte undgå att slås av det allvar och den tyngd som kännetecknade hela situationen

Min vän och hans fru är födda på 80-talet. I och med att de gifter sig faller de in i en trend av allt fler giftermål, särskilt bland unga. Enligt statistik från SCB så ökade andelen bröllop bland personer i åldersgruppen 20-25 år med 19 procent mellan 2005 och 2009.

Bröllop är en händelse som omgärdas av stort allvar och det är talande för de värderingar och den livsstil som kännetecknar 80-talistgenerationen. Och ett tydligt trendbrott mot det som karaktäriserade generationen innan dem. Medan 70-talisterna var ironiska så är 80-talisterna allvarliga. Skillnaden blir tydlig just vad gäller hur man väljer att leva sina liv. Generaliserat kan man säga att 70-talisterna inte trodde på något annat än sig själva och de gifte sig och skaffade barn sent. Bland 80-talisterna ser vi en backlash.

När brudgummen i sitt tal på bröllopsmiddagen som jag deltog i yttrade orden: ”jag älskar dig min S, min vackra S…” så gick det inte att tvivla på att min vän menade varenda ord han sa. Dagens unga och unga vuxna vill inte längre ironisera. De vill vara allvarliga. De vill tro på riktigt. De vill tro på evig och innerlig kärlek. Om det sen håller i längden, det är en annan fråga.

Jag har tidigare skrivit om 80-talistgenerationen här.

Av: Elin Åström Rudberg

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Att välja eller att inte välja

16 maj 2011

Dagens samhälle kännetecknas av ett enormt utbud av det mesta; av information, produkter och tjänster och det är ju förstås härligt att det finns en så stor valfrihet. Samtidigt är det tydligt att det enorma utbudet inte enbart är av godo; allt fler människor upplever det man brukar kalla för ”choice overload” eller det som the Future Laboratory så träffande beskriver som ”Stoffucation” (too much stuff). När vi ställs inför för många valmöjligheter blir konsekvensen att vi inte kan välja alls. Särskilt tydligt blir detta när det gäller val som vi inte är så engagerade i eller där vår kunskap är låg (tänk val av fonder till pensionen). I andra sammanhang är lusten att välja själv större.

Det som är intressant är att vi ser två starka och delvis motsägelsefulla trender som båda anspelar på valfrihet och ”choice overload”. Å ena sidan har vi ”customization”: produkter och tjänster där man själv får vara med och välja hur utformningen och innehållet ska se ut. Själva tjusningen är att vara aktiv i valsituationen och att skapa sin egen unika variant som är särskild gjord ”av och för mig”. Vi kan se det i allt ifrån möjligheten till att designa sin egen t-shirt eller skor (Threadless och Converse t ex) till att som i exemplet nedan, som jag tycker är kul, välja sin egen läskmix (finns ännu så länge bara i USA).

 Att välja eller att inte välja

Med Coca Cola freestyle kan man välja mellan 100+ drycker i en automat. Man väljer blandning och ut kommer ens ”egengjorda” läsk.

Å andra sidan fokuserar en trend på det motsatta: att låta människor slippa välja; någon annan har redan gjort valet åt dig. Det handlar helt enkelt om att ”outsourca” beslutet till en extern aktör, det kan vara ett företag, organisation eller en individ. Detta är en trend som kommer väldigt starkt och parallellt med customization-trenden. Populariteten vad gäller färdiglevererade matkassar hem är ett exempel på detta. Det är en lösning på ett vanligt problem: på vardagar har många människor varken tid eller lust att planera och laga middag.

Nyckeln här är trovärdighet. Om människor ska låta någon annan ta ett beslut som påverkar dem gäller det att förtroendet är högt för den som gör valet. Om förtroendet finns kan man känna sig säker på att det man i slutändan får i sina händer (om det nu är information, en produkt eller tjänst) är vald med omsorg. För att parafrasera en stor svensk modekedja: noga utvalt blir framtidens buzzword.

Av Elin Åström Rudberg

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Den motsägelsefulla bilden av 80-talisten

10 maj 2011

En driven ”digital-inföding” som alltid är redo att hoppa på nya äventyr? Eller en stressad ung person som oroas över risken för arbetslöshet? Bilden av 80-talisterna skiftar och är ofta motsägelsefull beroende på vilken rapport och eller artikel man läser. Vilken bild är den rätta? Sanningen ligger, som så ofta, någonstans mittemellan.

För drygt ett år sedan publicerades flera intressanta artiklar på sajten Newsmill under temat ”Världens bästa generation?”, där olika 80-talister själva fick beskriva sin generation. Analyserna skiftade. Carlos Rojas skrev att 80-talisterna är egenmäktiga medan Alica Kassius Eggers inte alls höll med. ”80-talisten vill vara en hoppjerka” skrev Annie Johansson och fick mothugg av Daniel Strand. Gustav Fridolin skrev också ett inlägg med hänvisning till sin bok ”Blåsta! Nedskärningsåren som formade en generation”.

Det intressanta här är de olika verklighetsbeskrivningarna, men bara för att de är motsägelsefulla betyder det inte att någon är felaktig. Snarare finns det flera olika ”verkligheter” och vilken av dessa man upplever beror bland annat på vad man har för utbildning och vad man har för nätverk. Har man självförtroende, utbildning och kontakter finns det idag oändliga möjligheter att göra karriär och att forma sitt liv som man vill. Har man inte det, då är det däremot mycket tuffare.

Men visst kan man hålla med om åsikter som framförs från båda hållen. Ja, 80-talisterna har vuxit upp med IT på ett helt annat sätt än tidigare generationer och borde ha lättare att hantera informationsöverflödet och ny teknik. Mycket pekar också på att 80-talister inte vill stanna på samma arbetsplats hela livet, vilket säkerligen både har att göra med egenskaper hos 80-talisterna själva och det faktum att arbetsmarknaden inte är lika stabil idag som tidigare vilket kan tvinga människor att byta jobb.

Samtidigt verkar den stenhårda konkurrensen på arbetsmarknaden tillsammans med en strävan efter någon form av ”perfekt liv” innebära att många unga känner sig stressade. Och inte bara i Sverige. I en artikel från den brittiska dagstidningen The Guardian redovisas resultat från en ny studie som bland annat visade att unga britter i sena 20-års- och tidiga 30-årsåldern ofta känner sig pressade att lyckas både vad gäller jobb och privatliv. I USA visar ny forskning från Pew Research Center att just unga amerikaner födda efter 1980 (the Millennials som generationen kallas) har drabbats hårt av finanskrisen och har det tufft på arbetsmarknaden (men samtidigt är många ändå optimistiska inför framtiden).

Sammantaget växer bilden av en mångfacetterad generation fram (vilket säkert har varit fallet även med tidigare generationer), där många unga uppskattar den möjlighet till flexibilitet och förnyelse som finns i dagens samhälle, men där kraven på prestation är höga, vilket även kan skapa en känsla av otillräcklighet.

Av Elin Åström Rudberg

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Hur svagt är köttet?

9 maj 2011

Äta eller inte äta kött? För hälsan, för figuren, för klimatet eller för djurens rätt? Debatten maler vidare.

Vi äter mer kött än någonsin i Sverige – enligt Svenska Dagbladet ökade vår konsumtion av kött (nöt och fläsk) med tre procent, till rekordnivåer under 2010. Ökad tillgång på billiga köttprodukter genom import nämns som en anledning, smidigare och mer lättanvända produkter en annan. Konjunkturcykeln påverkar delvis (kött är en produktkategori med relativt hög priskänslighet) och möjligtvis kan även diettrender med fokus på ökat proteinintag, på bekostnad av de allt oftare ratade snabba kolhydraterna, spela in.

Att äta eller inte äta kött är inte en ny debatt men den har fått nya nyanser. Den moderna köttproduktionens påverkan på miljön, på djurens levnadsstandard och på köttets näringsinnehåll fortsätter att diskuteras. Utveckling av köttproteiner framställda på syntetisk väg pågår för fullt. Den amerikanske författaren Jonathan Safran Foer är högaktuell i Sverige i och med att hans bok Eating Animals där han beskriver just köttindustrin, utkommit på svenska.

eating animals large1 Hur svagt är köttet?

I en intervju i Svt:s Babel uttrycker Foer en förväntan om att vegetarianismen kommer att bli regel och köttätandet undantag i framtiden. Att vara flexitarian; vegetarian när det passar är inte ovanligt idag.  Det finns många initiativ som uppmanar till minskad köttkonsumtion men som föreslår alternativ till total vegetarianism;  initiativet Köttfri måndag är ett exempel. Att bli en mer selektiv köttkonsument och vid de tillfällen man vill äta kött välja närproducerat, ekologiskt och spårbart tycks också vara en gyllene medelväg som många drömmer om. Vardagen tycks dock ofta resultera just i det som statistiken visar – större volymer kött, allt oftare billigt och importerat.

Vad är kalvbräss? Vilken del av en oxe använder man till kalops? Frågor som vi sällan behöver ha svar på idag och som vi fram tills ganska nyligen inte brytt oss så mycket om – någon annan har skött det där åt oss; vi har bara varit vagt medvetna om vad det är vi äter. Vi beställer på restaurang eller köper skivat och förpackat i modifierad atmosfär – med en gasblandning som snarare försämrar än förbättrar hållbarheten men som ger köttet den där röda färgen som vi förknippar med just kött. Så mycket närmre djuret än så har vi inte behövt komma på sistone. I en artikel i Dagens Nyheter från februari i år jämför skribenten Sara Danius Bonniers Kokboks upplaga från 1960 med den från 2010 och pekar på utveckling mot en allt större distans till hanteringen av djuret bakom kötträtten. Kokboken beskriver inte längre i den senare upplagan hur man går tillväga för att flå och ta ur en hare till en terrin eller hur man hanterar en ål eller hummer på väg mellan avlivning och tallrik. Vi har ökat vår köttkonsumtion men alltmer distanserat oss från djuret.

Nu ses på många håll motreaktionen. Per Morberg jagar och lagar mat ”på riktigt”, Ernst cyklar genom ett idylliskt landskap med en färsk fläskfilé slängd över axeln efter att ha hälsat på svinuppfödaren, köttrestauranger inreds som slakthus med uppvisning av djurkropparna au naturelle innan de hamnar på faten och nu blir det allmänbildning att stoppa egen korv. Mer radikala fenomen som levande föda, där animalisk råkost dras till sin extrem och man äter djur levande dyker också upp.

I skrivande stund har en solig långhelg just nått sin ände; en helg då grillsäsongen säkert startat för många. Populärast att lägga på grillen är fläskkött enligt Scans grillundersökning 2011. Ja, det bör väl understrykas att det är en köttleverantör som genomfört undersökningen men trots allt: Tvåa är nötkött. Först på sjätte plats hittar man grönsaker. Många tycker att kött är gött och köttet som utgångspunkt för måltidskompositionen är fortfarande norm. Hur länge det kommer att vara så återstår att se.

Av Elisabet Sjölund

Läs även andra bloggares åsikter om , .

Ljud: upplevelse och branding

4 maj 2011

Slut ögonen en stund, stanna upp i det du gör och lyssna till de ljud du hör omkring dig.

Knapprandet från tangenter när dina kollegor skriver, stolar som skrapar, bruset från en fläkt, kaffemaskinen från våningen nedan…

Kyrkklockas slag, bilar som kör och tutar, grus som knastrar under fötterna, ett barn som skrattar, klackar som klapprar mot asfalten, människors telefonsamtal när de passerar, en fågel som kvittrar…

Oavsett var man befinner sig påverkas man av yttre ljudkällor. De hjälper oss vid orientering och identifiering av platser och de eventuella koder, regler, rörelsemönster och beteenden osv. som förväntas. Ljuden kan lätt framkalla känslor som irritation, lugn, igenkänning, glädje, rädsla eller locka till skratt dans. Ljud har inom produktdesign använts för identifikation och branding; som det typiska dörrljudet hos en Mercedes eller klicket när man öppnar en Pucko.

De riktade, planerade ljuden har även flyttat ut i det offentlig rummet. Som mindre innovativa och sofistikerade exempel kan nämnas några butiker och restauranger på Östermalm i Stockholm (Stockhome, Pascha Deli). De har riktat sina högtalare fyllda med musik ut på gatan för att samsas med bilar, mobilsignaler och annat oljud långt innan öppningstid. Sturegallerian välkomnade våren på ett mer avslappnande och naturligt maner med blommor längs gångarna och fågelkvitter.

Det finns även flera exempel på intelligenta, roliga, oväntade och njutningsfulla sätt att använda ljud på för att skapa en upplevelse, ett rum eller en miljö med bra akustik för specifika tillfällen. I Gallerian i Stockholm har man arbetat med ljuddesign för att skapa olika rum genom att lägga till och rikta ljud. På detta sätt kan man, i en redan bullrig miljö, maskera ljud som upplevs negativa och skifta fokus (se en intressant video om detta här!)

Andra inspirerande och spännande exempel på ljuddesign:

 • Under en bro vid T-Centralen kunde man i vintras höra mystiska och exotiska ljud som leder tankarna till en varm, fuktig, grönfrodig djungel.
 • På Museumplein i Amsterdam har ett spelverk integrerats i marken (se film här) och på vissa vägar i Japan har räfflor lagts in i vägbanan på ett sådant sätt att det spelas en melodi när olika toner genereras
 • Vid en motorvägsöverfart vid Massachussets Museum of Contemporary art har det monterats orgelpipor. Trafiken resonerar i dessa och  toner skapas som sedan spelas upp i högtalare monterade under bron (se film om detta här)
 • Företaget Silent Arena skapar en annorlunda upplevelse på festivaler och klubbar. Varje person får ett par trådlösa hörlurar och kan på så sätt välja musik som spelas av olika DJ:s (se ett väldigt kul klipp från en fest där alla dansar för sig själva med hörlurar)

Sammantaget finns det stora affärsmöjligheter för de som inser värdet i att utnyttja ljuddesign som en del av sitt varumärke. (Se exempelvis detta inslag från TED Talks från 2009 där Julian Treasure, erkänd expert inom området, talar om hur ljudet påverkar oss och vad det har för betydelse). I Sverige finns också satsningar på bra ljudmiljö som affärsidé inom exempelvis restaurangvärlden och skolväsendet (ett nytt initiativ här). Människor drunknar i media, buller, intryck och öppna kontorslandskap. Man har sett starka samband mellan ljud och stress och många får hörselskador som följd av buller. Därför ser jag fram emot en framtid där fler kreativa, spännande, nyttiga, roliga ljudlösningar integreras i vardagen!

Av Åsa Jonsson

Läs även andra bloggares åsikter om ,