NINE bjuder in till trendseminarium!

26 april 2011

Den 4 maj 2011 håller trendanalytiker på NINE ett kostnadsfritt frukostseminarium om framtida konsumenttrender. Se mer info och hur du kan anmäla ditt intresse i inbjudan nedan. inbjudan1 NINE bjuder in till trendseminarium!

Världens mäktigaste man?

20 april 2011

Ett foto av President Obamas tillsammans med Facebooks grundare Mark Zuckerberg från ett möte i februari 2011 publicerades på bloggen Business Insider. Under fotot en kommentar:

“I gotta say, it must feel impressive meeting the most powerful man in the world. I wonder how Obama feels about it.” 

Det är i en artikel på den läsvärda the Daily Beast som citatet ovan återfinns, en artikel som pekar på det intressanta maktförhållandet mellan USAs president Obama och sociala medier. Snacka om omvända roller, om det ligger något i kommentaren ovan, vilket det i mångt och mycket gör. Obama anses ju ha kommit till makten mycket tack vare det sätt som han använde sociala medier på i sin valkampanj (men medan Obama ”bara” styr över 300 miljoner invånare så kan Zuckerberg skryta med att ha 600 miljoner medlemmar på Facebook).

Just sociala medier, och kanske framförallt, Facebooks allt viktigare roll för politiker visar vilket inflytande Zuckerbergs skapelse har i samhället. Ingen makthavare med ambitioner kan undkomma sociala medier; de har blivit en hygienfaktor som alla använder sig av i mer eller mindre utsträckning (men hur bra man är på att utnyttja dem är en annan sak). Även de vanligtvis mer konservativa kungahusen börjar inse detta. Det kungliga bröllopet i Storbritannien mellan Prins William och Kate Middleton kommer att streamas live på Youtube, och gå att följa på Facebook och Twitter under ceremonins gång (läs mer på The Guardian).

Det är onekligen intressant att fundera över hur maktrelationerna i samhället rubbas i och med den tekniska utvecklingen. Annat var det innan Internet, då var i ju för sig makthavare beroende av traditionell massmedia, men flödet av information var mycket mindre och lättare att kontrollera. Idag gäller det att våga bjuda in medborgare, lyssna och föra dialog, och då spelar plattformarna för sociala medier en avgörande roll eftersom det är där stora mängder människor finns samlade. Då måste man också släppa lite på kontrollen, vilket uppenbarligen fler och fler traditionella makthavare vågar göra. Och inte bara för att de vill det, utan för att de måste.

Av: Elin Åström Rudberg

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Var är DU?

19 april 2011

”Elisabet was at jobbet with Elin and 8 others”.

När det står att läsa på internet är det en sanning. Från att  ha varit en motsats till det verkliga livet, är internet idag i hög grad det som gör oss och våra handlingar verkliga. Genom att tagga oss fram genom vardag och fest bekräftar vi att vi inte är på låtsas. I början av året släpptes geopositioneringstjänsten Facebook Places som gör det möjligt att, via en telefon utrustad med GPS-funktion, ”checka in” och på så vis berätta var man är. Vi kan marknadsföra oss själva genom att checka in på rätt ställen och låta fler än de som ser oss på plats veta om det. Samtidigt kan vi hjälpa till att marknadsföra de platser och företag vi besöker.

Men det finns tillfällen då man inte vill berätta var man är, vad man gör och med vem. Säkerhetsaspekter och inte minst allmänna integritetsfrågor spelar roll – hur mycket vill vi dela med oss av? Med bonuskort för olika butikskedjor, busskort och en rad andra elektroniska kort registreras redan många av våra vanor och ovanor. Vi lämnar spår överallt och vi måste lita på att informationen hanteras på ett säkert och någorlunda integritetsskyddande sätt – vad annat kan vi göra? Samtidigt väcks allt oftare frågor om hanteringen av personlig information, om rätten att sätta upp kameror för övervakning vs rätten att röra sig fritt och obevakat och så vidare.

Skepsis och oro över integritetsfrågor till trots; så länge man tycker att man själv har kontrollen över spåren man lämnar är det många som glatt delar med sig. Lika bra att checka in och berätta själv, innan Storebror eller någon annan gör det. ”Elisabet was at jobbet”. I dag igen.

Av Elisabet Sjölund

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Spanat i Milano

18 april 2011

NINEs Creative Director Isabelle Dahlborg Lidström delar med sig av några av de roligaste och mest inspirerande inslagen från designveckan i Milano som nyligen avslutades.

Härliga sovkokonger

Vem vill inte krypa in i dessa fantastiska flätade ”sovkokonger” från tyska designföretaget Dedon?

img 264411 Spanat i Milano

img 26471 Spanat i Milano

Gungande design

Våra vänner på No Picnic fick i uppdrag att designa Svensk Forms paviljong på mässan. Så här fina (och mycket uppskattade!) blev de gungor som gjordes för att hänga mitt i rummet.

img 26161 Spanat i Milano

img 26131 Spanat i Milano

Ljus på

Både Toshiba och Canon visade upp ny ljusteknik på spännande sätt. Toshiba lät fallande regndroppar belysas med varmt och kallt ljus och Canon hade spänt upp hundratals tunna vajrar som lystes upp av LED ljus. Vackert och drömskt på samma gång.

img 26011 Spanat i Milano

img 26421 Spanat i Milano

Papperstofflor

Det var mycket papper och trä på årets mässa. Här ett kul exempel på tofflor gjorda av vaxat papper för slitstark yta av märket Siva (exakt hur slitstarka de är förtäljer dock inte denna spaning…). Papperspåse medföljer.

img 265211 Spanat i Milano

img 26541 Spanat i Milano

Design som i lustiga huset

Cappellini visade upp flera produkter med oregelbundna och illusoriska former. Här ses stolar à la Ankeborg i samarbete med Walt Disney och ett fint och framförallt intressant glasbord som man inte riktigt blir klok på. Hur står det egentligen? Det måste man nästan vara på plats för att lista ut.

img 26301 Spanat i Milano

img 26351 Spanat i Milano

Bortom ägande

14 april 2011

Någon som minns tjänster som Napster och Kazaa? Fildelningssidorna som under IT-eran i slutet av 90- och början av 2000-talet existerade i någon slags upphovsrättslig gråzon. Populära men samtidigt omdiskuterade och hatade av skivbolag och filmindustri.

Det känns som länge sedan. Jag har inga siffror, men jag antar att det inte längre är lika många som laddar ner musik och filmfiler från nätet på sin hårddisk. Och det är ganska skönt. För det första var det ju inte helt lagligt, så även vanliga människor som sympatiserade med tanken på fri fildelning, kanske kände åtminstone något litet sting av obehag när man satt där och laddade ner storfilmer från Hollywood. För det andra kunde det ju ta väldigt lång tid (en film tar timmar att ladda ner) och allt innehåll tog väldigt mycket plats på datorn.

Idag har vi tjänster som Spotify för musik och Voddler för filmer, som erbjuder en väg ut från den infekterade diskussionen om nerladdning. I USA är tjänsten Netflix otroligt populär; den startade som en ”vanlig” prenumerationstjänst där man för en låg månadskostnad regelbundet får hem filmer i brevlådan (den tidigare video-giganten Blockbuster har nästan helt konkurrerats ut av Netflix och liknande tjänster. Det är helt enkelt färre och färre människor som behöver gå in på de ganska trista Blockbuster-butikerna när man känner för att titta på en film). Men även Netflix har tagit steget ut i cyberrymden och erbjuder kunder möjlighet att streama filmer.

Mot denna bakgrund är det kanske inte så konstigt att ett spanskt företag, 24Symbols, nyligen har lanserat en beta version för streaming av böcker. Den riktiga tjänsten lanseras i juni och satsningen har fått mycket uppmärksamhet både i europeisk och amerikansk media.

Framtiden tillhör således streaming av innehåll. Så frågan är, vem kommer vilja eller ens behöva äga mediainnehåll i framtiden? Och vilka andra typer av tjänster kan vi tänka oss som också bygger på streaming? Det är en spännande förändring och både konsumenter och företag kommer att behöva anpassa sig till den tekniska utvecklingen.

Läs mer på PCMag.com.

Av Elin Åström Rudberg